Pij codziennie na czczo. Uszczęśliwisz nie tylko wątrobę

Połączenie oliwy z oliwek z cytryną jest znane od długiego czasu. Wykorzystywane jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Mikstura ma właściwości, które m.in. wspomogą odchudzanie i oczyszczą organizm. Kto powinien spożywać oliwę z oliwek z cytryną?

Kto powinien pić oliwę z oliwek z cytryną? Wszyscy, którzy odczuwają zmęczenie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie właściwości ma oliwa?

Oliwa z oliwek to źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-6 i omega-3. Znajdą się w niej również przeciwutleniacze, wapń, potas i polifenole. 

Te składniki sprawiają, że przyjmowanie oliwy z oliwek ma pozytywny wpływ m.in. na układ krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują przepływ krwi, działają przeciwzakrzepowo. Spożywanie oliwy z oliwek pomoże uchronić się przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.

Oliwa z oliwek ma też właściwości wspierające pracę mózgu i całego układu nerwowego. Poprawi pamięć i koncentrację, zredukuje poziom stresu i zniweluje ryzyko zachorowania na depresję. Oliwa opóźni też proces starzenia organizmu i ochroni go przed wolnymi rodnikami.

Jakie właściwości ma cytryna?

Cytryna to owoc o kwaśnym smaku, kojarzony jako źródło witaminy C. W składzie zawiera również polifenole, przeciwutleniacze, potas, magnez, wapń, żelazo i sód. Dzięki takiej mieszance cytryna jest naprawdę bardzo zdrowym owocem.

Cytryna ma głównie właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Wzmocni organizm podczas wszelkich infekcji, przeziębień i gryp. Zawartość polifenoli nadaje cytrynie właściwości wspierających układ krążenia. Spożywanie cytryny pozytywnie zadziała na jakość i trwałość naczyń krwionośnych. Zapobiegnie wystąpieniu miażdżycy, zawału i udaru.

Przeciwutleniacze w cytrynie zahamują procesy przedwczesnego starzenia i wyeliminują wolne rodniki z organizmu. Jedzenie kwaśnego owocu ograniczy wchłanialność cukrów z pokarmów, więc cytryna sprawdzi się podczas odchudzania.

Na co pomaga picie oliwy z oliwek z cytryną?

Połączenie oliwy z oliwek z cytryną powinno się spożywać na pusty żołądek, gdyż to przyniesie najwięcej korzyści. Do łyżki oliwy wyciskamy kilka kropel świeżej cytryny, pijemy, a następnie czekamy ok. 30 minut. Po tym czasie możemy zjeść śniadanie. Jeśli nie jesteśmy przekonani do takiej formy przyjmowania oliwy z oliwek z cytryną, mieszanka może posłużyć jako sos do sałatki. Oliwę mieszamy z wyciśniętą cytryną w proporcji 1:1 i zalewamy nią danie.

Mieszanina oliwy z oliwek z cytryną będzie antyoksydantem dla wątroby. Oczyszczenie organu pozwoli na pozbycie się oznak ciągłego zmęczenia, bóli głowy i ospałości. Spożywanie oliwy z oliwek z cytryną pomoże przyspieszyć metabolizm, obniżyć poziom cholesterolu i ułatwić trawienie. Pomoże także na oczyszczenie jelit i zwalczenie zaparć. Oliwa z oliwek z cytryną ma działanie przeciwzapalnie, więc złagodzi dolegliwości reumatyczne i bóle stawów.

Kto powinien pić oliwę z oliwek z cytryną?

Oliwę z oliwek z cytryną powinny pić osoby, które mają problem ze zmęczeniem, ospałością lub bólami głowy. Takie objawy mogą wskazywać na to, że wątroba jest obciążona toksynami. Picie oliwy z cytryną zwalczy te dolegliwości.

Również osoby na diecie odchudzającej powinny sięgnąć po oliwę z oliwek z cytryną. Picie mieszanki wspomoże przyspieszanie metabolizmu, oczyszczanie jelit, co wpłynie pozytywnie na odchudzanie.

Zobacz także:

Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »

Te warzywa wyniszczają tarczycę. Zobacz, czego unikać na swoim talerzu »

Apel lekarza: nigdy nie popełniaj tych błędów podczas gotowania rosołu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 960

30 min
15
60 min
15

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0