Pij podczas świąt, nie będziesz mieć brzucha jak balon

Kapusta z grochem, bigos, pierogi, a potem obowiązkowe kilka kawałków makowca i sernika. A to przecież nie koniec! W kolejnych dniach czekają na nas pieczenie, sałatki jarzynowe z majonezem i inne frykasy. Nic dziwnego, że po świątecznym biesiadowaniu możemy czuć się ociężali. Warto sięgnąć wówczas po naturalne wsparcie trawienia. Sprawdź, jakie przyprawy stosować, żeby pozbyć się wzdęć i gazów.

Mikstura na przejedzenia i wzdęcia | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Duża ilość ciężkostrawnego jedzenia oraz brak dłuższych przerw pomiędzy posiłkami mogą skutkować złym samopoczuciem. Tym bardziej, jeżeli na co dzień mamy uporządkowany harmonogram diety, podczas świąt Bożego Narodzenia możemy zmagać się z dolegliwościami trawiennymi. Warto pamiętać, aby zgodnie z zasadą, lepiej zapobiegać, niż leczyć, postarać się nie przejadać. Jeżeli jednak po wigilijnej kolacji lub świątecznym obiedzie poczujesz się gorzej, koniecznie sięgnij po naturalne sposoby, które pomogą ci, pozbyć się bólu brzucha i gazów. Najlepiej sprawdzą się tu zioła i przyprawy. W poniższym artykule podpowiemy ci, co pić na wzdęcia, aby przez całe święta mieć płaski brzuch. 

Sprawdź także: Zimowy koktajl odchudzający z aromatem. Pijesz z przyjemnością, boczki znikają

Jakie przyprawy stosować, żeby pozbyć się wzdęć i gazów?

O stan twojego układu pokarmowego możesz zadbać już na etapie przygotowania potraw. Najprostszym sposobem będzie dodanie do dań przypraw. Najczęściej w kontekście gazów wspomina się o kminku, zapobiega wzdęciom oraz wspiera prawidłowe trawienie. Dlatego warto dodać go do potraw, na bazie kapusty, fasoli, czy grochu. Można przemycić go również w domowym pieczywie, które często pojawia się na przykład jako dodatek do smażonego karpia. Jeżeli masz w planach przygotowywać pieczone mięsa, koniecznie dodaj do nich takie przyprawy, takie jak: majeranek, oregano, tymianek, czy bazylia. One również wesprą układ trawienny w uporaniu się z ciężkostrawnym posiłkiem. 

Właściwości wspierające prawidłowe trawienie mają również kojarzące się z zimowym czasem jak nic innego, przyprawy korzenne. Cynamon, goździki, anyż i kardamon nie tylko wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, pomagają również uporać się z dolegliwościami żołądkowymi. Świetnie działa również imbir, który wspiera trawienie, a także przyspiesza przemianę materii. Jeżeli w twoim domu przygotowuje się komput z suszu, koniecznie dodaj do niego te składniki, świetnie podkręcą pracę twojego układu pokarmowego, a ty będziesz czuć się znacznie lepiej. 

Co pić na wzdęcia?

W czasie świąt Bożego Narodzenia warto sięgnąć po naturalne napary na wzdęcia. Możesz oczywiście wypić zwykłą herbatę, ciepły napój dobrze wpłynie na twój żołądek i jelita. Dorzuć do niej wspomnianą wcześniej korę cynamonu, kilka goździków, czy gwiazdkę anyżu. Świetnie sprawdzą się również zioła, wiele z nich poprawia pracę jelit, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się gazów, a także pomaga pozbyć się wzdęć. Korzystnie wpływają również na błonę śluzową przewodu pokarmowego, działają rozkurczowo oraz pomagają pozbyć się dolegliwości bólowych. Mowa tu o ziołach, takich jak: rumianek, koper włoski, a także mięta.

Nie zapomnij również o odpowiednim nawodnieniu organizmu. W ciągu dnia również zimą powinniśmy wypijać około dwóch litrów wody. Picie płynów pomiędzy posiłkami uchroni cię przed zaparciami, a także pomoże zapobiegać gazom. Poradą, którą warto zastosować jest również, w miarę możliwości, niepodjadanie pomiędzy posiłkami. Jeśli chcesz zjeść ciasto, najlepiej spożyj je po obiedzie, a następnie zrób kilka godzin przerwy, zanim zasiądziesz po kolacji. Wówczas organizm będzie miał czas na strawienie dostarczonego mu jedzenia. Podczas świąt czas spędzamy głównie przy stole oraz na kanapie, warto znaleźć również nieco czasu na aktywność fizyczną, która na istotny wpływ na prawidłowe trawienie. Jeżeli masz czas i przestrzeń na trening w domu lub na siłowni, to świetnie. Jednak w zupełności wystarczy zwyczajny spacer lub zabawa z dziećmi na świeżym powietrzu. 

Źródło: Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

100 najlepszych dań świata. W rankingu znalazły się dwa polskie przysmaki »

Pij zamiast kawy. Zapewnia zastrzyk energii, pobudza mózg do pracy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 39

30 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

1