Ewa_Gotuje

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że dzięki nim smak tego napoju staje się jeszcze lepszy. Zobacz, jak parzyć kawę z dodatkiem skorupek jaj i poznaj ich niezwykłe właściwości. Zaparz wyborną kawę i poczuj się jak w prawdziwej, włoskiej kawiarni!

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Skorupki jaj - właściwości

W skorupkach z jaj kryje się szereg cennych właściwości. Zawierają mnóstwo wapnia, przez co wspomagają walkę z wieloma chorobami, na przykład z osteoporozą. Jedzenie skorupek jaj - oczywiście po odpowiednim przygotowaniu - może być zatem niezwykle korzystne dla zdrowia. Pomagają regulować pracę mięśni i serca. Korzystnie wpływają też na stan skóry i paznokci. 

Znajdują również zastosowanie w ogrodzie. Nawóz ze skorupek jaj może zasilić rozmaite warzywa i owoce. Będą one też cennym składnikiem kompostu. Okazuje się jednak, że posiadają i inną, interesującą właściwość, która ujawnia się, gdy dodamy skorupki jaj do kawy.

Po co dodawać skorupki jaj do kawy?

Kawa to ulubiony napój wielu osób. Sporządzana jest z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Mogą one także zostać poddane instantyzacji. Kawa również posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, między innymi poprawia pamięć i koncentrację, obniża poziom stresu i poprawia krążenie krwi.

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że zniwelują jej gorycz. Za ten posmak odpowiadają kwasy garbnikowe, które mogą się pojawić na przykład na skutek zastosowania twardej wody. Kwasowy odczyn kawy zostanie zneutralizowany przez skorupki jaj, bogatych w węglan wapnia o odczynie zasadowym. Kawa staje się przez to po prostu smaczniejsza. Jej smak jest łagodniejszy, delikatniejszy. 

Jak parzyć kawę ze skorupkami jaj?

Do kawy dodajemy mielone skorupki jaj. Mogą też zostać pokruszone. Aby jednak nadawały się do spożycia, skorupki jaj muszą najpierw zostać dokładnie oczyszczone. Trzeba to zrobić zarówno od zewnętrznej, jak i od wewnętrznej strony. Skorupki musimy zatem dokładnie umyć, a następnie poddać działaniu wysokiej temperatury. Najlepiej po prostu je sparzyć.

Można je dodać do filtra z kawą. Jeśli z kolei parzymy kawę bezpośrednio w filiżance, skorupki warto umieścić w zaparzaczu do herbaty czy sitku. Wystarczy kilka minut, by odmieniły smak napoju. Nie potrzebujemy dużych ilości tego dodatku. Pół łyżeczki rozdrobnionych skorupek jaj poprawi smak jednej filiżanki kawy. 

Zobacz także:

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Kawa dla wrzodowców. Co zrobić, aby kawa nie szkodziła na żołądek? »

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4
Sałatki Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najl...

Odsłon: 41

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0