Podlaski marcinek Oli - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole.

Placki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki śmietany 18%
½ kostki masła
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 jajko
1 żółtko
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli

Krem
1 l śmietany kremówki 30%
400 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)
sok wyciśnięty z 2 cytryn

Dekoracja - ciasteczka cytrynowe
150 g masła
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
250 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
50 g kakao (do posypania ciasta)

Placki
Sodę oczyszczoną dodać do śmietany, odstawić do momentu uzyskania piany. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać żółtko, zmiksować. Dodać pianę ze śmietany i sody, mąkę i sól - wszystko zmiksować lub zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste, ale nie klejące. Odstawić na kilka minut. Następnie uformować kulki tej samej wielkości o wadze 60 g. Wałek i blat posypać mąką, ułożyć kulki i rozwałkować na cienkie (2-3 mm) placki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane placki i nakłuć je widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 10 minut - do złotego koloru. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. Upieczone placki delikatnie odłożyć na kratkę do wystudzenia. Dwa placki i okruszki zachować do dekoracji.

Krem
Do misy miksera wlać śmietanę, dodać waniliowy cukier puder. Ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryn. Cztery łyżki kremu odłożyć do dekoracji.

Ciasteczka cytrynowe do dekoracji
Wymieszać masło, cukier puder, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyciągnąć, rozwałkować na grubość 3-4 mm. Formami do ciastek wyciąć dowolne kształty (mogą być motywy wielkanocne). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciastka. Piec w temperaturze 180°C przez 12-15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić.

Złożenie
Na paterze położyć placek, rozsmarować 2¬-3 czubate łyżki kremu. Przykryć kolejnym plackiem. Kontynuować do wyczerpania składników. Na wierzch ciasta położyć obciążenie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Placki i okruszki do dekoracji - zmiksować. Po upływie godziny wyciągnąć placek z lodówki, zdjąć obciążenie. Resztką kremu posmarować boki ciasta i obłożyć okruchami. Na wierzch ciasta położyć cytrynowe ciasteczka, wokół nich posypać kakao. Ciasteczka ściągnąć i położyć z boku patery. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przechowywać w lodówce.


Fot. Materiały partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23899

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 496

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 266

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0