Pralinowy wieniec Barbary

Fantastyczny pomysł na urozmaicenie karpatki.

Ciasto parzone
90 g masła
180 ml wody
100 g mąki pszennej
3 jajka

Budyń (crem patissiere)
6 żółtek
150 g cukru
700 ml mleka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
130 g orzechów laskowych
90 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
70 g miękkiego masła
90 g mleka

Krem maślano-pralinowy
300 g masła w temperaturze pokojowej
300 g domowego kremu orzechowo-czekoladowego
500 g wcześniej przygotowanego budyniu

Domowa pralina
100 g orzechów laskowych
200 g cukru
50 ml wody

Złożenie
200 g malin

Ciasto parzone
Do garnka włożyć masło i wlać wodę. Zagotować. Wsypać mąkę, cały czas mieszając. Gotować przez około dwie minuty. Wystudzić, a następnie zmiksować, dodając kolejno jajka. Przygotować worek cukierniczy: na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy około 21 cm, obciąć końcówkę worka i wycisnąć trzy okręgi - dwa obok siebie i jeden na górze (dwa na dole mają być złączone). Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ciasto piec przez 30 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.

Budyń (crem patissiere)
Zmiksować żółtka z cukrem, aby powstał puszysty krem. Powoli dodawać mleko (200 ml) i przesianą mąkę. Zagotować resztę mleka, a gdy będzie wrzeć, wlać powoli wcześniej zmiksowaną masę, cały czas mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy. Przełożyć budyń do miski i włożyć do lodówki.

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Podprażyć orzechy, a następnie zblendować z cukrem pudrem. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Dodać masło oraz mleko. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Przelać do słoika i porządnie schłodzić.

Krem maślano-pralinowy
Masło ubić na puszystą masę. Dodać schłodzony domowy krem orzechowo-czekoladowy oraz budyń. Gdy masa będzie gładka, włożyć ją do lodówki.

Domowa pralina
Orzechy uprażyć. Do garnka wsypać cukier i zalać go wodą. Płyn podgrzać do 170°C, aż powstanie syrop o miodowym kolorze. Gdy będzie gotowy, zdjąć z palnika, wsypać orzechy i wymieszać. Zostawić do zastygnięcia, następnie połamać pralinę i ją zblendować, by powstały okruszki.

Złożenie
Przekrojony blat przełożyć kremem maślanym, posypać pralinowymi okruszkami i dodać maliny. Przykryć blatem. Górę można udekorować resztkami kremu maślanego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 96

>60 min
2
30 min
2
Dania główne Karkówka z grilla

Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)

Odsłon: 19585

>60 min
35

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3