Sponsorowane

Przystawki i przekąski zachwycające oczy i podniebienia gości na weselu

Przystawki na weselu to niewielkie przekąski, które można zjeść w oczekiwaniu na główny posiłek lub w przerwie między tańcami czy rozmową, gdy do następnego dania z menu pozostało trochę czasu. Przekąski mogą być podawane na ciepło lub na zimno, a największą popularnością na weselu cieszą się przystawki typu finger food.

Planowanie bufetu na wesele – liczy się różnorodność

Podczas planowania menu weselnego warto zwrócić uwagę na różnorodność i godzenie wielu kulinarnych upodobań. Wśród gości znajdują się prawdopodobnie wegetarianie, osoby uczulone na niektóre pokarmy, na diecie bezglutenowej, keto, redukcyjnej itd. Przekąski powinny odzwierciedlać potrzeby wszystkich zaproszonych, tym bardziej że wcale nie tak trudno zadbać o ich komfort przy bufecie z przekąskami na ciepło i na zimno. Nie bójmy się przy tym potraw z różnych zakątków świata, które mogą stanowić bardzo ciekawe urozmaicenie tradycyjnej kuchni polskiej. Wybierajmy z kuchni świata przystawki na zimno na wesele, które można efektownie zaserwować i tym samym zaskoczyć gości oryginalną prezentacją potraw.

Co to jest finger food?

Znakomitym pomysłem na przekąski do bufetu na wesele, a także inne imprezy, na których goście spędzają czas na stojąco, jest tzw. finger food. Są to małe porcje prostych, ale sprawdzonych potraw, przygotowane w taki sposób, aby można je było zjeść bez siadania przy stole i używania sztućców. Finger food spożywa się bez talerzyków, używając samych rąk. Warto postawić na sprawdzone dania z różnych części świata, które cieszą się dużą popularnością. Kuchnia śródziemnomorska – hiszpańska, włoska, grecka i francuska – dostarcza wielu pomysłów na pyszne przekąski na jeden kęs.

Wybór przekąsek powinien być związany z charakterem wesela. Tradycyjne polskie jadło to znakomita propozycja na wesele w dworku szlacheckim. Wysublimowane przystawki z kuchni francuskiej sprawdzą się w pałacowych wnętrzach, a na wesele w ogrodzie warto wybrać lekkie sałatki i grillowane warzywa z dipami.

Kreatywność kucharzy w przygotowaniu przekąsek nie ma granic, dlatego po pomysły sięgają również za ocean, gdzie królują frytki, hot-dogi oraz burgery.

Przekąski inspirowane daniami fast food

Mini hamburgery, hot-dogi czy pizza na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z przyjęciem weselnym, jednak idealnie sprawdzą się jako małe przekąski w bufecie. Co ciekawe, praktycznie wszystkie dania można przyrządzić w nieco zdrowszej wersji niż tradycyjnie i ze składników wysokiej jakości. Przykładowy fast food w wersji wegetariańskiej to burger z ciecierzycy lub buraka, a w przypadku osób na diecie bez glutenu sprawdzi się pizza na spodzie z kalafiora. Wielu gości przepada za fast foodami i na pewno będą chcieli ich spróbować, dlatego warto poszukać więcej ciekawych pomysłów na podanie dobrze znanych dań w formie przekąsek w bankietowej odsłonie.

Pomysły na dania fast food w formie przystawek

Do bufetu na weselu gości przyciągnie pizza pokrojona na porcje i podana na kamieniu, mini burgery z polędwicy wołowej, mini hot-dogi z różnymi sosami, frytki z batatów serwowane efektownie w papierowych torebkach lub drucianych koszykach, a także tortille z warzywami, które będą miłym ukłonem w stronę wegetarian.

Przystawki na wesele idealne do wódki

Przekąski do wódki powinny być wyraziste w smaku, dobrze przyprawione, a nawet pikantne. Do alkoholu wysokoprocentowego pasują potrawy tłustsze, ostre lub kwaśne. Kieliszek zmrożonej wódki tradycyjnie łączy się ze śledzikiem, ale warto skorzystać także z innych pomysłów na przystawki serwowane za zimno, które powinny być szybkie i proste do skonsumowania. Niech w bufecie weselnym znajdą się propozycje dla tradycjonalistów, jak śledzik i korniszony oraz dla odkrywców nowych smaków, by nikt nie czuł się zawiedziony weselnym menu. Zaserwować można m.in.:

  • koreczki z oliwkami na raz;
  • sałatkę z mozzarellą i pomidorem;
  • grissini z szynką parmeńską;
  • sałatkę zawiniętą w szynkę lub ogórek;
  • pierożki z ciasta drożdżowego lub francuskiego;
  • jajka faszerowane łososiem;
  • nachosy z ostrą salsą;
  • śledziki z ogóreczkiem i cebulką;
  • pikle – warzywa marynowane: papryczki, pieczarki, patisony, korniszony;
  • kiełbaski na ostro lub czeskie utopence w aromatycznej zalewie octowej.

Weselny open bar – ile wódki na wesele?

Najczęściej przyjmuje się, że na jednego gościa weselnego przypada 0,5 litra wódki. Ten przelicznik stosuje się powszechnie i sprawdza się w większości przypadków. W praktyce oznacza to, że na kameralne wesele, w którym uczestniczy 50 gości, trzeba zamówić 25 litrów czystego alkoholu. To, ile wódki na wesele powinno znaleźć się w otwartym barze, zależy również od zamiaru poczęstowania gości innymi napojami procentowymi: szampanem, winem, piwem, cydrem czy koktajlami na lodzie, serwowanymi przez kelnerów.

Wśród najlepszych drinków na wesele, poza czystą wódką, wymienia się margaritę na tequili, mojito, czyli rum z miętą i limonką na kruszonym lodzie, a także hit ostatnich sezonów: Aperol Spritz.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 36

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1989

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0