Pyszne śniadania na zimowe poranki!

Zimowy posiłek o poranku powinien być ciepły, sycący i dawać mnóstwo energii dla naszego organizmu. Wypróbuj przepis na placuszki owsiane lub rogaliki orkiszowe z kremowymi serami Hochland, które podkreślą smak śniadaniowych propozycji.

Fot. 123RF/Picsel

Placuszki owsiane podane z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską świetnie sprawdzą się na zimowe śniadanie. Doskonałym dodatkiem jest gęsty i aromatyczny sos serowy przygotowany na bazie kremowego serka Śmietankowego Hochland. Natomiast rogaliki orkiszowe zachwycają nadzieniem z serka kremowego Grzybobranie Hochland. Świeżo upieczone rozpływają się w ustach.

Placuszki owsiane z sosem serowym, jajkiem i szynką

Czas przygotowania: 1 godz.
Trudność: średnio trudny
Składniki:
Na placuszki:
• 1 szklanka mąki owsianej
• 1 jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/3 łyżeczki soli
• 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia
• 150 ml maślanki
Na sos:
• 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Śmietankowy Hochland
• 50 ml śmietanki 30%
• Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
• Plastry szynki parmeńskiej
• Szczypiorek do posypania
• 2 jajka
• 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony.

Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia i doprawiamy wedle uznania.

Gotujemy wodę, a kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy. Jajko wbijamy do małej miseczki. Za pomocą łyżki robimy wir i wbijamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych.

Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Rogaliki orkiszowe z serkiem kremowym

Czas przygotowania: 1 godz. 40min.
Trudność: średnio trudny
Składniki:
Na ciasto:
• 200 g mąki orkiszowej jasnej
• 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 20 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka soli morskiej
• 1/2 łyżeczki cukru
• 220 ml ciepłej wody
• 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

• 1 jajko
• Garść czarnuszki
• 1 krążek serka kremowego Grzybobranie Hochland

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się lepić do rąk. Ewentualnie podsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 trójkącik serka Grzybobranie Hochland i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 °C.
Smacznego!

Źródło: mateiriały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
31
Ciasta truskawkowa kostka straciatella

...sezon truskawkowy rozpoczęty to i ciasto z galaretką i truskawkami musi by...

Odsłon: 6060

60 min
15
60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2