Ewa_Gotuje

Restaurant Week w krakowskiej restauracji Well Done

Największy polski festiwal restauracyjny trwa! W dniach od 18 do 30 kwietnia możecie odwiedzić najlepsze restauracje w Polsce, zjeść przystawkę, danie główne i deser w znakomite festiwalowej cenie 49 zł.

Festiwal Restaurant Week właśnie się rozpoczął, a my jako redakcja serwisu Smaker.pl mieliśmy okazję przedpremierowo przetestować menu w jednej z krakowskich restauracji - Well Done, która mieści się na Kazimierzu przy ulicy Mostowej 2.

Well Done to znakomite miejsce do spotkań ze znajomymi, panuje tutaj luźna i przyjazna atmosfera. Można wpaść na piwo i przekąski, szybki lunch lub steka z antrykotu - gwarantujemy, że każdy z gości znajdzie w karcie coś dla siebie.

W ramach festiwalu restauracja przygotowała dwa rodzaje menu. Przystawką w wersji pierwszej był fantastycznie przygotowany pieczony batat z lekko pikantną salsą z kalifornijskich śliwek oraz wędzonej papryki chipotles, okruszony chipsami z bekonu i kozim serem. W wersji drugiej puszysty, wytrawny muffin jajeczny ze słodką dynią, szpinakiem oraz ricottą podawany z genialnym sosem z palonego masła i orzechów pecan. Obie przystawki smakowały rewelacyjnie, na tyle, że spokojnie mogłyby zagościć w menu restauracji na stałe.

W ramach dania głównego podano nam klasyczną, amerykańską kanapkę z wolno pieczonymi, pikantnymi żeberkami, ananasowym sosem bbq i domowymi piklami z marchewki, kalafiora, czerwonej cebuli oraz ogórków. Żeberka zostały przygotowane idealnie, były miękkie i soczyste - każdy amator mięsnych dań powinien spróbować kanapki.

W ramach drugiego menu zaserwowano południowe tacos z kalmarami, salsą z kiwi-jalapeno, cytrusową czerwoną kapustą oraz odrobiną jogurtu.

Na deser nie mogło zabraknąć czegoś, co kojarzy się nam z Ameryką - milkshake'a z aktualnie bardzo popularnym u nas solonym karmelem, precelkami oraz słodkim popcornem. W wersji drugiej można było spróbować vanilla ice strawberry shortcakes, czyli podawane w pucharku kruszone herbatniki, ze słodkim sosem truskawkowym i gałką lodów waniliowych, przyozdobione bitą śmietaną.

Warto wspomnieć również, że w ramach czekadełka, w restauracji podaje się smaczny popcorn, a obsługa jest niezwykle miła i sympatyczna. Jeśli zatem macie ochotę na smaczną kolację, koniecznie wybierzcie się do Well Done, na pewno zachwycą was przystawki, kanapka i desery. Po takiej uczcie z restauracji wyjdziecie najedzeni i w dobrych humorach.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 59

15 min
1
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 943

15 min
17
30 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0