Sponsorowane

Soki z owoców wzmacniające odporność – zobacz naszą listę!

Temat naturalnych sposobów wzmacniania odporności powraca jak bumerang. Jak zadbać o to, by organizm jak najszybciej zwalczył przeziębienie? Jednym ze skutecznych sposobów jest staranne komponowanie jadłospisu. Sprawdź, jaką rolę dla zdrowia mogą pełnić naturalne soki owocowe!

Cierpkie w smaku owoce aronii to wspaniałe źródło antyoksydantów / materiały promocyjne

Które soki owocowe warto spożywać w celu wzmocnienia odporności?

Po czym poznać, że kupujesz naturalne soki dobre dla odporności organizmu? Ważny jest zarówno skład, jak i proces produkcji. Do ich wytworzenia używa się świeżych, rozdrobnionych owoców. Soki mogą być wzbogacane w naturalne aromaty, miazgę, przecier owocowy, a także witaminy i składniki mineralne. 

Soki owocowe, którym tradycyjnie przypisuje się rolę we wzmacnianiu i zachowaniu odporności organizmu to m.in.:

  1. sok malinowy,
  2. sok z aronii,
  3. sok z czarnego bzu,
  4. sok z czarnego porzeczki.

Ich właściwości wynikają z obecności witamin i minerałów, które nie są niszczone w procesie tłoczenia. 

Sok malinowy na odporność

Sok z owoców malin działa rozgrzewająco, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Swoje właściwości zawdzięcza obecności kwasu salicylowego w owocach malin. Oprócz tego jest bogaty w silne antyoksydanty takie jak witaminy C i E.

Tłoczony sok z malin w diecie często jest zastępowany syropem malinowym, który może być dodawany do herbaty, wody, deserów i dań mlecznych. Czasami jest on wzbogacony o owoce dzikiej róży znane z dużej zawartości witamin A, E, B1, B2 i K, a także flawonoidy i garbniki. Inną opcją jest syrop malinowy z wyciągiem z kwiatów lipy bogatym w witaminę C, olejki eteryczne i flawonoidy. Słodki smak sprawia, że po syropy chętnie sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. 

Sok z owoców aronii – charakterystyczny smak i bogactwo antyoksydantów

Cierpkie w smaku owoce aronii to wspaniałe źródło antyoksydantów. Znajdziesz w nich witaminę C, E, witaminy z grupy B oraz takie minerały jak jod, potas i żelazo. Wspierają one organizm i pozwalają zachować zdrowie podczas tzw. sezonu infekcyjnego. Oprócz tego owoce aronii zawierają dużo błonnika, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego, przez co korzystnie wpływa na florę jelitową – jest ona ważna dla odporności organizmu.

Sok z czarnego bzu i sok z czarnej porzeczki

Czarny bez to niepozorny krzew, którego kwiaty i owoce są prawdziwą skarbnicą związków wpływających korzystnie na odporność. Składniki zawarte w jagodach czarnego bzu chronią przed rozwojem infekcji, a także łagodzą objawy i pomagają organizmowi szybko ją zwalczyć.

Również owoce czarnej porzeczki są pełne witaminy C. Ten silny antyoksydant wykazuje niezwykle korzystne działanie na odporność organizmu. Pomaga też zwalczyć sezonowe infekcje. 

Włączenie do diety naturalnych soków owocowych pomoże uzupełnić w diecie podaż cennych składników mineralnych i witamin, które pośredniczą w prawidłowym działaniu mechanizmów organizmu potrzebnych do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Dlatego śmiało korzystaj z tego dobrodziejstwa natury i regularnie sięgaj po zdrowe soki z owoców! 

Lista przygotowana we współpracy z portalem o zdrowiu allecco.pl

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Ogórki małosolne na szybko

Pierwsze świeże ogórki ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym  sm...

Odsłon: 26

30 min
1
Śniadania Naleśniki z serem.

Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...

Odsłon: 45

30 min
2
30 min
20

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0