Świąteczne przygotowania czas zacząć!

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu rodzin jedne z najważniejszych świąt w roku. Jak sprawić, aby przygotowania do Gwiazdki stały się przyjemnym czasem wzajemnej pomocy i dobrej zabawy? Zaproś wszystkich do kuchni!

Fot. materiały prasowe

Jak wynika z badań CBOS dla ponad połowy Polaków (53%) Boże Narodzenie to przede wszystkim święta rodzinne . Ponieważ trwają one aż 3 dni, nie warto czekać z przygotowaniami do ostatniej chwili. Ich rodzinny charakter może skłonić wszystkich domowników do wzajemnej pomocy. Co możecie zrobić wspólnie? Oczywiście świąteczne dania! Bigos, pierogi i tradycyjny Kulebiak - brzmi smacznie? Poniżej prezentujemy pyszne sprawdzone przepisy i zachęcamy do wspólnego gotowania!

Świąteczny bigos z grzybami i kiełbasą (czas przygotowania: 70 min)

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • Średnia główka kapusty białej
  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 kg kiełbasy (np. sołtysówki Masarnia u Józefa)
  • 40 dag boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • 10 g suszonych grzybów
  • Garść suszonych śliwek
  • Cebula
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Przyprawa do bigosu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namaczamy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżą, po czym ponownie doprowadzamy do jej wrzenia. Dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela angielskiego. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy te same czynności, jak w przypadku kapusty kiszonej. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby. Gotujemy aż do jej miękkości. Następnie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy zaczynając od mięsa. Po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody. Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę oraz garść oliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu. Wszystkie składniki dusimy jeszcze przez około 30 min.

Pierogi z wędzonym boczkiem (czas przygotowania: 60 min)

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml przegotowanej ciepłej wody
  • 30 ml oleju
  • Szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 250 g wędzonego boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • Masło
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, a następnie dolewamy ciepłą wodę z olejem i szczyptą soli. Całość mieszamy, przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i przystępujemy do tworzenia farszu. Ugotowane, ale zimne ziemniaki przeciskamy z twarogiem przez praskę. Następnie dodajemy przysmażone na maśle cebulkę (pokrojoną w kostkę) oraz boczek. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy krążki. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. 3 min od wypłynięcia.

Kulebiak (czas przygotowania: 60 min)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g szynki (np. biebrzówki JBB Bałdyga)
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • Cebulka dymka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczone pieczarki kroimy w małe talarki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i szklimy cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i pieczarki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy tak długo, aż z pieczarek odparuje cała woda. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i cebulę dymkę. Przygotowany farsz studzimy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i nakładamy płat ciasta francuskiego. Następnie na jego środku wykładamy przygotowany farsz i formujemy Kulebiak dokładnie sklejając brzegi i smarując rozmąconym jajkiem. Na koniec wstawiamy blachę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto zrobi się złote.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
11
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 700

15 min
28
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 24427

30 min
36

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

1