Sześć naturalnych sposobów na chrapanie

Chrapanie to poważny problem, który może sygnalizować poważne kłopoty ze zdrowiem. Zanim jednak udacie się do lekarza, wypróbujcie kilka naturalnych sposobów na walkę z tym problemem.

1. Herbata eukaliptusowa

Chrapanie bardzo często bywa spowodowane niedrożnością górnych dróg oddechowych. Doskonałym remedium na tego typu dolegliwości są różnego rodzaju środki, zawierające mentol lub wyciąg z eukaliptusa. Jednym z naturalnych sposobów na chrapanie jest herbata eukaliptusowa, która oczyści zatkany nos, ale również zadziała jako środek przeciwbólowy i antyzapalny. Ulgę może przynieść również wypicie herbaty rumiankowej.

 

Zobacz też: Jak wybrać najlepszy materac do spania?

Wypicie przed snem łyżeczki oliwy z oliwek może zdziałać cuda i zagwarantować bliskim spokojną noc. Tłuszcz zadziała niczym smar, relaksując gardło oraz umożliwiając swobodne oddychanie.

W naturalnej medycynie chińskiej kardamon już od wieków bywa wykorzystywany jako środek na różnego rodzaju dolegliwości dróg oddechowych. Doskonale je oczyszcza oraz łagodzi wszelkie podrażnienia. Aby spać spokojnie, wystarczy dodać pół łyżeczki mielonego kardamonu do herbaty, którą wypijemy wieczorem.

Tym razem nie trzeba jej jeść, a wystarczy jedynie pokroić ją i położyć na stoliku obok łóżka chrapiącego. Sposób ten już od bardzo dawna stosowały nasze babcie, zaklinając się, że jest niewiarygodnie skuteczny.

Z tych dwóch popularnych składników możesz bez trudu przygotować preparat do płukania, który szybko udrożni zatkany nos i drogi oddechowe. Wystarczy, że w połowie szklanki ciepłej wody rozpuścicie pół łyżeczki soli oraz sporą szczyptę sody.

Jeśli problem z chrapaniem jest wyjątkowo dokuczliwy, możesz sięgnąć również po olejki eteryczne. W tym przypadku doskonale sprawdzi się np. olejek mentolowy, miętowy, eukaliptusowy lub pichtowy. Możesz posmarować nimi skronia i klatkę piersiową lub delikatnie skropić poduszkę.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
17
15 min
3
15 min
11
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 792

30 min
5
15 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

12
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3