Ciasto
- 250 g mąki
- 50 g orzechów laskowych tartych
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 30%
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je przygotować. Czas chłodzenia, grubość wałkowania, sposób pieczenia - to wszystko zależy od ciebie.
Nadzienie serowe
- ok. 300 g serów w dowolnej proporcji
- śmietana
- jaja
- pieprz
- upieczone kolorowe papryki
- czerwone cebule
- orzechy włoskie
- syrop z pędów sosny
- szczypiorek
Z dowolnych serów, jajek i śmietany przygotuj masę serową. Dopraw do smaku. Na masie serowej ułóż dowolne warzywa i orzechy. Piecz w temperaturze według własnego uznania. W odpowiednim momencie dodaj odrobinę syropu z pędów sosny. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Chutney z pieczonych warzyw
- upieczona papryka
- upieczona dynia hokkaido
- szalotka
- ocet jabłkowy lub czerwone wino
- syrop z pędów sosny
- kminek mielony, świeży rozmaryn, płatki chilli, kumin, czosnek, kolendra w ziarnach, chipotle, rozmaryn, tymianek
- sól do smaku
- oliwa
Z podanych składników (w dowolnej proporcji) przygotuj chutney.