To ostatni dzwonek, przygotuj piernik już dziś!

Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja.

Fot. 123RF/Picsel

Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.
Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi się w zasadzie sam w procesie fermentacji. Potrzeba tylko chwili czasu, żeby pomieszać składniki i odstawić w zacienione miejsce. W ostatnim tygodniu przed świętami wystarczy przełożyć ciasto do blachy i upiec. Do Bożego Narodzenia piernik zmięknie a my będziemy cieszyć się staropolskim smakiem domowego wypieku. Duch tradycji w postaci ciasta zagości na stołach, a zapach korzennych przypraw będzie prowokował do sięgnięcia po kolejny kawałek.
„Weź miodu przaśnego ile chcesz.." Tak brzmi jedna z najstarszych procedur przygotowywania piernika. Dlatego dzisiaj, składając ukłon historii, nie spoglądajmy nawet na słoiki sztucznego miodu, które piętrzą się na sklepowych regałach. Wybierajmy ten naturalny. Akacjowy lub wielokwiatowy będzie najlepszy. W połączeniu z przyprawami do piernika stworzy aromatyczną całość. Nie zawsze jednak musimy korzystać z gotowych mieszanek, które oferują nam producenci przypraw. Wystarczy, że w domu mamy młynek do kawy, goździki, ziele angielskie, pieprz i cynamon. Kardamon też byłby idealnym dopełnieniem. Jednak istnieje pełna dowolność w doborze składników. Ostatecznie wszystkie przyprawy razem mieszamy, a te które wymagają wcześniejszego zmielenia, rozdrabniamy w młynku. Najbardziej kontrowersyjny i charakterny ze wszystkich dodatków wydaje się pieprz. Nie wszyscy wiedzą, ale to właśnie tej przyprawie piernik zawdzięcza swoją nazwę.
Dlatego jeśli chcemy zaskoczyć rodzinę i znajomych pieprznym ciastem, o bogatej historii, popatrzymy w kalendarz. Dawniej gospodynie uważały, że Andrzejki to ostatni dzwonek do przygotowania piernika. A jak widzimy, imieniny Andrzeja tuż, tuż.

Przygotujmy szklaną miskę lub kamionkę i zabierajmy się powoli za rozpuszczanie masła z miodem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 367

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 225

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0