Grill - temat specjalny

Tort dla najbliższych Danusi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Danusia przygotowała dla swoich najbliższych tort stworzony z jogurtowych blatów, przekładanych kremem budyniowym i nadzieniem z jabłek. Wszystko oblane czekoladą i udekorowane małymi ptysiami.

Ciasto jogurtowe
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml oleju

Nadzienie z jabłek
5-6 jabłek
½ szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 limonki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki agaru

Ptysie
¼ szklanki wody
¼ szklanki mleka
50 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mąki
2 duże jaja (lub 3 małe)
15 g cukru pudru (do dekoracji)

Krem budyniowy:
2-3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru pudru
0,6 l mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g masła

Ganache:
100 ml śmietany 30%
100 g czekolady 60%

Ciasto jogurtowe
Jaja, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i olej zmiksować. Masę wlać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku w temperaturze 160-170°C przez 40-50 minut.

Nadzienie z jabłek
Jabłka obrać. Połowę pokroić w kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z limonki. Doprawić cynamonem, gotować przez chwilę. Następnie dodać agar, dokładnie wymieszać i zagotować.

Ptysie
Do garnka wlać wodę i mleko, dodać masło, sól oraz cukier - zagotować. Wsypać mąkę i mieszać aż masa będzie odstawać od garnka. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać ptysie (rozmiar orzecha włoskiego) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C, aż do momentu zarumienienia się ciastek.

Krem budyniowy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem w misce. Dodać mąki, cukier puder i 100 ml zimnego mleka - wymieszać. Pół litra mleka zagotować, a następnie przelać do masy - dokładnie połączyć wszystkie składniki. Całość przełożyć do garnka, dodać ekstrakt waniliowy i gotować przez 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło, a następnie dodawać partiami ostudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskania jednolitego kremu.

Ganache
Śmietanę podgrzać (nie zagotować). Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.

Złożenie ciasta
Ptysie przełożyć kremem budyniowym. Posmarować także ich boki i wierzch. Posypać cukrem pudrem. Ciasto jogurtowe przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterę. Nałożyć nadzienie z jabłek i przykryć drugim blatem. Nałożyć warstwę kremu budyniowego. Całość przykryć ostatnim blatem. Resztą kremu budyniowego posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki na 15 minut. Po ostudzeniu tort polać ganache czekoladowym. Na wierzchu ułożyć ptysie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 23

30 min
4
30 min
3
15 min
10
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 256

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2