Ewa_Gotuje

Tradycyjne wielkanocne wypieki – jak sprawić, aby były jeszcze smaczniejsze?

Mazurek, babka wielkanocna lub aromatyczna pieczeń – świąteczne wypieki od lat podbijają polskie stoły.

Poszukaj sprawdzonych przepisów

Dziś prezentujemy kilka wskazówek, które sprawią, że przygotowywane przez ciebie w piekarniku ciasta i mięso będą smakować i prezentować się nienagannie. Sekret tkwi w idealnym połączeniu tradycji i nowoczesnej techniki! Najlepszy sprzęt i szczere chęci nie pomogą ci w przygotowaniu idealnych wypieków, jeśli nie zaczniesz od znalezienia sprawdzonego przepisu. Skłaniając się ku tradycji i decydując się na przyrządzenie babki wielkanocnej lub mazurka, możesz poszukać go wśród rodzinnych receptur. Niezależnie od tego, czy chcemy zabrać się za przygotowanie świątecznych słodkości, czy pieczenie chleba w domu, na blogach i vlogach kulinarnych, które cieszą się dobrymi opiniami, a także w tradycyjnych książkach kucharskich znajdziemy całą masę inspiracji.

Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór składników, zachowanie proporcji między nimi, ale również pamięć o detalach. Zanim upieczesz ciasto lub chleb domowego wypieku, dopilnuj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dobierz najlepsze przyprawy do mięsa, unikając gotowych mieszanek. Wystarczy, że chociaż raz przygotujesz danie wedle tradycyjnej receptury, by przekonać się, że „gotowce” tak naprawdę smakują i pachną mniej intensywnie, niż świeżo zmielony pieprz lub zerwane prosto z doniczki zioła.

Temperatura i para – zgrany duet

Nie bój się realizacji przepisu na ciasta od A do Z, ani przygotowywania pieczonego mięsa. Największym zagrożeniem w trakcie pieczenia mięsa jest jego zbytnie wysuszenie. Kluczowe znaczenie ma wówczas temperatura pieczenia. W tej kwestii z pomocą przychodzą przyjazne i intuicyjne w obsłudze piekarniki Electrolux wyposażone w termosondę. Jak to działa? Termosonda to urządzenie, które mierzy temperaturę wewnątrz potrawy. Urządzenie odczytuje wyniki i samodzielnie kontroluje swoją moc, a gdy pieczeń jest gotowa, wyłącza się. Dlatego w trakcie pieczenia świątecznych mięs możesz spokojnie zająć się pozostałymi przygotowaniami do Świąt – np. ciast.

Popularnym problemem z jakim wiąże się przygotowanie wielkanocnych wypieków bywa to, że ciasta odpowiednio nie wyrastają lub przypalają się, zanim wnętrze zyska optymalny stopień wypieczenia. Aby tego uniknąć, w bitwie o udane wypieki do gry wkracza moc pary wodnej, obecnej w piekarnikach SteamBake® marki Electrolux. Ten intuicyjny sprzęt kuchenny stanowi prawdziwą gwarancję puszystego ciasta lub chrupiącego chleba. Wystarczy, że wciśniesz przycisk pary i uzupełnisz piekarnik parowy wodą. Dodatek pary w początkowej fazie pieczenia zapewni lepszy wygląd i smak wypieków – idealnie wyrośnięte ciasto i chleb domowego wypieku z chrupiącą skórką. Także kurczak, lasagne lub ryba – wszystko będzie równomiernie upieczone i pyszne!

Chleb domowego wypieku i pięknie udekorowane ciasta

Wielkanoc to radosne święta, wieńczące zadumę, jaką naznaczony jest okres Wielkiego Postu. Jednocześnie zbiegają się z początkiem wiosny. Daj temu wyraz dekorując swoje słodkie wypieki, zwłaszcza tradycyjnego mazurka. Pamiętaj, że jemy także oczami. Ciasto możesz zwieńczyć świeżymi kandyzowanymi owocami, dzięki czemu będzie ono emanować wszystkimi barwami wiosny. Świetnie sprawdzają się także bakalie, zwłaszcza płatki migdałowe, rodzynki czy orzechy nerkowca. Z nich ułożysz tradycyjne lub typowo wielkanocne wzory. O pieczenie chleba w domu zadba natomiast dodatek pary w początkowej fazie przygotowań – nowoczesny i intuicyjny piekarnik zapewni nam puszyste ciasto i chrupiącą skórkę. W efekcie chleb domowego wypieku będzie prezentował się idealnie na wielkanocnym stole. I jeszcze lepiej smakował!

Koniec z wysuszonym lub niedopieczonym mięsem i niewyrośniętym ciastem! Najbliższe Święta Wielkanocne staną pod znakiem jeszcze bardziej intensywnych smaków i wyjątkowych doznań kulinarnych!

Advertisement

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 24011

30 min
36
Przetwory Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 101

15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0