Trendy i inspiracje kulinarne, czyli co jest modne w kuchni?

Okazuje się, że trendy występują nie tylko w branży modowej, ale zagościły na stałe i uaktualniają się z roku na rok również w gastronomii. Jak się zmieniają? Które dania są obecnie wyznacznikiem smaku, a jakich możemy spodziewać się w przyszłym roku?

Fot. Michał Cienki, Executive Chef; źródło: Restauracja Art/materiały prasowe
Polacy coraz częściej gotują w domu. Powstają poradniki, książki, blogi, programy telewizyjne, a nawet wydarzenia kulinarne i zloty food trucków, które udowadniają, że interesują się gastronomią i wciąż szukają nowych inspiracji. Odnajdywane w czeluściach piwnic przepisy babć znów wystawiane są na światło dzienne w nowej odsłonie lub w unowocześnionym stylu. Receptur nie brakuje, ale rodacy wciąż poszukują czegoś, co podbije serca domowników i nie będzie to standardowy schabowy z ziemniakami na niedzielny obiad. Coraz więcej osób czerpie pomysły z restauracyjnych menu, kulinarnych blogów lub stron znanych kucharzy. Szukają pewnego wzorca, który pomoże im wyczarować coś niezwykłego na talerzu.

Akcja „Życie ma smak" skupia się właśnie na czerpaniu nietuzinkowych pomysłów łączących wyjątkowe i oryginalne smaki. Spajając przyjemność z gotowania, emocje mu towarzyszące wraz z unikatowymi przepisami, które są wyznacznikiem u najlepszych szefów kuchni na całym świecie, można stworzyć kuchenne arcydzieło, również w domowym zaciszu.

- Dostęp do mediów społecznościowych daje ogromne możliwości w znalezieniu informacji z całego świata, które mogą inspirować podczas przygotowywania posiłków, a to powoduje duży rozwój branży gastronomicznej - mówi Michał Cienki, Szef Kuchni w Restauracji Art w Krakowie. - Obecnie wśród kucharzy zauważyłem znaczne zainteresowanie cukiernictwem, co może kreować pewnego rodzaju panujący trend w naszej branży - dodaje.

Desery i pieczywo na pierwszym miejscu

Szef Kuchni Restauracji Art twierdzi, że w przyszłym roku trend cukierniczy może się utrzymać, gdyż możliwości do rozwoju na tym polu są naprawdę duże. Nic w tym dziwnego, Polacy uwielbiają słodkości. Według badań agencji badawczej Nielsen, w zeszłym roku nasi rodacy zakupili około 4 mld opakowań słodyczy. Jednak coraz więcej osób podejmuje się przygotowania deserów na własną rękę, przez co wzrasta zapotrzebowanie na półprodukty. Słodkie przysmaki wykonane własnoręcznie smakują wszystkim coraz bardziej.

- Wszystko wskazuje na to, że przyszły rok będzie stał pod znakiem pieczywa. To dziedzina, która została mocno zaniedbana. Większa świadomość żywieniowa sprawia, że zarówno restauracje zaczynają chwalić się naturalnym, domowym pieczywem własnego wyrobu, jak również w domach piecze się je coraz częściej - mówi Michał Cienki.

Wiele dyskontów, hotelów czy niektórych niedbających niestety o jakość restauracji, korzysta z gotowych wypieków lub, co znacznie gorsze, z pieczywa z głębokiego mrożenia. Na całe szczęście często informuje się o szkodliwości niektórych składników używanych w takich wyrobach oraz o złym wpływie głębokiego mrożenia na wypieki. Dzięki uświadamianiu konsumentów coraz więcej osób kupuje pieczywo ekologiczne lub decyduje się na wykonanie go samodzielnie w domowej kuchni, a to wcale nie jest tak trudne, na jakie może wyglądać. Zdrowie w tej mierze od pewnego czasu odgrywa ważną rolę, a to dobrze świadczy o kształtowaniu zdrowych nawyków wśród polskich rodzin.

Co zachwyca Polaków?

- Jednym z najbardziej „modnych" dań w naszej restauracji jest żurek i wszelkie wariacje na jego temat. To dla Polaka w miarę przeciętne danie, jednak zupa ta może pozytywnie zaskoczyć! Podając dania rodzimej kuchni, staram się pokazać je w trochę innej odsłonie, a to gościom smakuje. Żurek połączony z jabłkami i kaszanką, z wędzonym pstrągiem czy pierogami ruskimi robi wrażenie - twierdzi Szef Kuchni w Restauracji Art. - Ludzie różnie reagują na takie kombinacje, jednak zdecydowana większość docenia wyjątkowość potraw i trud włożony w ich przygotowanie - dodaje.

Nie trzeba wymyślać bardzo skomplikowanych, eksperymentalnych potraw kuchni zagranicznej, aby były zaskakujące w smaku i wywierały pozytywne odczucia. Wystarczy nadać tradycyjnym daniom trochę inną oprawę i podpatrzeć jakie trendy panują wśród kucharzy i spróbować przełożyć je do domowych warunków. Niemniej jednak eksperymenty również mogą wyjść na dobre i w toku ich przygotowania sprawić wiele radości. Ważne jest, by tworzyć z pasją i emocjami, wtedy dania smakują najlepiej.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najl...

Odsłon: 3470

15 min
6
Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 86

15 min
14
60 min
9
Śniadania Naleśniki z serem.

Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...

Odsłon: 28

30 min
1
Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 113

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0