Trzy szczyty

Ciasto parzone jest uważane za jedno z najtrudniejszych do przygotowania. Z przepisem Krzysztofa Ilnickiego, gwarantujemy, że każdy będzie w stanie je przygotować.

Ciasto parzone

125g woda
125g mleko
125 maso
5g sól
10g cukier
150g mąka
250g jaja

Piekarnik nagrzać do 190 stopni z termoobiegiem

• Zagotować w garnku pierwsze 5 składników (woda, mleko, masło, sól, cukier).
• Zmniejszyć ogień pod garnkiem
• Dodać całą mąkę i szybko mieszać drewnianą łyżką aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka - ok. 1 minuty
• Przełożyć masę do misy miksera i wystudzić do 50 stopni.
• Odważyć jajka i wymieszać ze sobą
• Dodawać jajka porcjami do przestudzonego ciasta i dokładnie mieszać mikserem aż ciasto wchłonie całe jajka
• Przełożyć ciasto do worka cukierniczego z okrągłą końcówką
• Odrysować trzy przylegające okręgi na papierze do pieczenia
• Papier odwrócić i ułożyć na blaszce
• Wyszprycować ciasto na papier w 3 rzędach
• Piec do złotego koloru OK. 40-50 minut
• NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA
• upieczone ptysie odstawić do ostudzenia

W czasie pieczenia przygotować krem

Krem

500g serek śmietankowy
50g cukier puder
1szt skórka z 1 cytryny
400 śmietana 36%

• Wymieszać ręcznym mikserem serek z cukrem i skórką cytrynową.
• Dodać śmietanę i ubić ręcznym mikserem na wolnych obrotach do sztywności. Uważać aby nie zważyć kremu.
• Krem przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią końcówką i włożyć do lodówki.

Montaż

• Wybrać najładniejsze ptysiowe góry.
• Napełnić dokładnie od dołu kremem.
• Ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem i udekorować owocami wg uznania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 35

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1984

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0