V półfinał BlogerChef’a – daleko i egzotycznie, czyli kuchnia Azji

Kuchnia śródziemnomorska, kuchnia Europy Zachodniej, Europy Środkowej, Europy Wschodniej, kuchnia amerykańska…

To tematy czterech pierwszych półfinałów konkursu BlogerChef. W maju kolejny, bardziej egzotyczny. W Bielsku-Białej, w restauracji „Dworek", blogerzy zaprezentują swój kulinarny kunszt tworząc autorskie dania inspirowane kuchniami Azji. Poznamy piątego finalistę, który zawalczy o tytuł BlogerChef'a już w czerwcu!

 

BlogerChef po raz piąty

Zielone curry z dorszem, krewetki w mleku kokosowym, babeczki z pastą pandanową... To tylko niektóre z dań, które powstaną podczas V półfinału konkursu BlogerChef. Ostatnie półfinałowe spotkanie gościć będzie restauracja „Dworek" w Bielsku-Białej. Nowoczesny obiekt prowadzony przez szefa konkursowego jury - Mirka Drewniaka. Na zmagania blogerów zapraszamy 11 maja.


Wieczór z kuchnią azjatycką
A 10 maja, w piątkowy wieczór poprzedzający półfinał, zapraszamy na interaktywny pokaz kulinarny. Tematem przewodnim będzie... oczywiście kuchnia Dalekiego Wschodu. Mirek Drewniak pokaże jak doprawiać i przyrządzać drób. Zaprezentuje też walory kulinarne mięsa z piersi kurczęcej i indyczej z certyfikatem QAFP. O samym certyfikacie i o zaletach drobiu wyprodukowanego w systemie jakości QAFP uczestnicy pokazu dowiedzą się dużo więcej od ekspertów oraz dietetyka.
Ponadto, w części warsztatowej wieczoru, blogerzy i przedstawiciele mediów będą samodzielnie przyrządzać proste dania w woku metodą stir-fry, a także przygotowywać niecodzienne sushi pod okiem sushi mastera Macieja Baniaka.

 

Tuż przed Finałem
Nasze półfinały dobiegają końca. Już wkrótce poznamy piątą osobę, która zakwalifikuje się do Wielkiego Finału Konkursu. A w czerwcu dowiemy się kto zostanie pierwszym w Polsce BlogerChef'em. - przypomina organizator konkursu Marek Bielski. A Katarzyna Szatkowska, współorganizatorka dodaje - Blogerzy! Na Finał pragniemy zaprosić Was wszystkich! Rezerwujcie czas 22-23 czerwca. Obiecujemy, że kulinarnych wrażeń nie zabraknie!

---
Konkurs BlogerChef - innowacyjny projekt skierowany dla osób prowadzących blogi kulinarne. Półfinały konkursu odbywają się co miesiąc od stycznia do maja br., w najlepszych w kraju restauracjach. Zgłoszenia do półfinałów, przyjmowane są poprzez aplikację na fanpage BlogerChef'a. Do półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł pierwszego w Polsce BlogerChef'a.

 

Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska - dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku". Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.
Marek Bielski - twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie", którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie" zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 26

15 min
4
Desery Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i cia...

Odsłon: 1454

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3