Grill - temat specjalny

Wakacje w kamperze – jak gotować i mieć czas na wypoczynek?

Jeżeli wyjeżdża się na wakacje kamperem, zwykle w grę wchodzi głównie samodzielne gotowanie. Co zrobić, aby gotowanie w samochodzie kempingowym zajmowało mniej czasu i było mniej uciążliwe? Poznaj trzy sprawdzone porady.

Fot. Adobe Stock

1. Przygotowanie weków z obiadami

Jest to opcja dosyć czasochłonna, jednak gdy przygotowuje się przed wyjazdem weki z pasteryzowanymi zupami i gulaszami, codzienne gotowanie w kamperze zajmie jedynie kilkanaście minut. Gotową zupę wystarczy podgrzać na kuchence gazowej lub elektrycznej, a do gulaszu ugotować ziemniaki, kaszę lub ryż. Słoiki z gotowanymi obiadami można przechowywać nawet w szafkach kuchennych w kamperze, dlatego ich zapakowanie do pojazdu nie sprawia trudności. Dzięki wekom, na wakacjach można tanio i smacznie wyżywić całą rodzinę, jednocześnie mając dużo czasu na wypoczynek.

2. Korzystanie z garnka do pieczenia

Specjalnie dla miłośników caravaningu zaprojektowano specjalne garnki do pieczenia. Garnek ustawia się na palniku kuchenki gazowej, a w jego wnętrzu z powodzeniem można przyrządzić zarówno pyszne zapiekanki i mięsa, jak i ciasta na deser dla całej rodziny. Naczynie zajmuje niewiele miejsca w bagażu, a jego użytkowanie jest proste. Dodatkowo, testy użytkowników wykazały, że garnek działa tak samo jako klasyczny piekarnik, a przyrządzane w nim potrawy smakują równie wyśmienicie. Wszystko zależy tak naprawdę od umiejętności mobilnego kucharza. Naczynie tego typu przydaje się w szczególności podczas długich wyjazdów, gdy szuka się urozmaicenia w codziennych posiłkach. Ze względu na to, że garnek użytkuje się na kuchence gazowej, przed wyjazdem powinno się pamiętać o motorhome insurance. Ubezpieczenie umożliwia szybką naprawę kuchenki i instalacji gazowej, jeżeli dojdzie do ich awarii w trakcie wakacji.

3. Gotowanie potraw jednogarnkowych

Szybkie w przygotowaniu i smaczne potrawy jednogarnkowe bez trudu przyrządzi się w samochodzie kempingowym. Danie takie jak leczo, strogonow, curry, forszmak, chakalaka, ratatouille, puszkowana ciecierzyca po bretońsku, chili con carne i bogracz, przygotuje się nawet na niewielkiej, jednopalnikowej kuchence. Wszystkie składniki kroi się i kolejno wrzuca do tego samego naczynia, dzięki czemu przygotowanie potrawy jest łatwe nawet w kamperze, gdzie pole manewru jest ograniczone. Przed wyjazdem warto przygotować sprawdzone przepisy na jednogarnkowe dania - do wyboru ma się potrawy mięsne, wegetariańskie i wegańskie oraz obiady dla dzieci. Co więcej, wśród przepisów na dania jednogarnkowe znajdą się obiady odpowiednie dla osób na diecie związanej z różnymi schorzeniami.

Pamiętając o tych trzech zasadach, gotowanie w kamperze nie powinno przysparzać zbyt wielu kłopotów, a wręcz przeciwnie - będzie dobrą zabawą, czy to w pojedynkę czy z całą rodzina.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17