Wielkanocne inspiracje

Tradycyjny barszcz biały, wiosenne sałatki, soczysta pieczeń, aromatyczny pasztet czy faszerowane jajka – w świątecznym menu co roku odnajdujemy dobrze znane, klasyczne smaki. Jednak, aby zbliżająca się Wielkanoc wypadła perfekcyjnie, warto solidnie się do niej przygotować.

Fot. 123RF/Picsel

Wielkanocny żur w chlebie

Składniki:
• 2 chleby razowe
• 4 białe kiełbasy
• 1 opakowanie Żurku Knorr
• 1 pęczek włoszczyzny
• 2 cebule
• 1 łyżka chrzanu
• 300 g wędzonego boczku
• 5 ziemniaków
• 4 jajka
• 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
• 100 ml śmietany kremówki
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
• 10 ml oleju

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wywar na włoszczyźnie wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz liściem laurowym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę z garnka.
2. Do wywaru wsyp zawartość opakowania Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr. Dodaj do całości 1 łyżkę chrzanu ze słoika. Gotuj zupę przez około 10 minut.
3. Rozgrzej patelnie i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kosteczkę. Po smażeniu wrzuć wszystko do żurku.
4. Pod koniec gotowania do zupy wsyp pieprz i majeranek oraz wlej śmietanę.
5. Rozkrój chleb wzdłuż na dwie części. Z każdej połowy wyciągnij miękki środek. Żurek podawaj w chlebowej misce z dodatkiem chrzanu oraz jajkiem.

Roślinny pasztet

Składniki:
• 100 g kaszy gryczanej
• 100 g ciecierzycy z puszki
• 400 g białej fasoli z puszki
• 1 opakowanie Zupy borowikowej Knorr
• 200 ml wody
• 100 g orzechów
• 4 łyżki oleju
• 2 marchewki
• 50 g suszonych grzybów
• 2 pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• 1 łyżka musztardy Dijon
• 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kaszę gryczaną zgodnie ze wskazówkami producenta, umieszczonymi na opakowaniu. W 200 ml wody namocz suszone grzyby. Potem gotuj je przez około 15 minut.
2. Pietruszkę oraz marchewki pokrój w wąskie paski. Kawałki warzyw smaż na patelni z 2 łyżkami rozgrzanego oleju, aż staną się rumiane.
3. Opakowanie Zupy borowikowej Knorr połącz z wodą pozostałą po gotowaniu grzybów i grzybami. Całość jeszcze raz zagotuj.
4. Do dużego naczynia wsyp kaszę gryczaną, ciecierzycę, fasolę, gotowy sos grzybowy oraz pokruszone orzechy. Dodaj ząbki czosnku, usmażone warzywa, musztardę, majeranek, kmin rzymski oraz gałkę muszkatołową. Wszystko razem dokładnie zmiel.
5. Posmaruj olejem formę do pieczenia i obsyp ją bułką tartą. Przełóż masę i również ją posyp po wierzchu bułką. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Podawaj na zimno.

Zapiekane jajka pod pierzynką

Składniki:
• 8 jajek
• 150 g gotowanej szynki
• 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
• 200 g sera żółtego
• 50 ml wody
• 200 ml śmietany 36%
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżeczka margaryny
• 4 łyżki bułki tartej
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 1 szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski - kilka plastrów również odłóż do dekoracji.
2. Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.
3. Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.
4. Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.
5. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki.

Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

• 800 g udźca z indyka bez kości
• 1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Knorr
• 7 jajek
• 2 kajzerki namoczone w mleku
• 1 łyżeczka chili w proszku
• 1 pęczek natki pietruszki
• 100 g zielonych oliwek
• 100 g czarnych oliwek
• 100 g sera feta
Sposób przygotowania:

1. Mięso drobiowe zmiel na grubych oczkach i wymieszaj z bułkami odciśniętymi z mleka.
2. Do indyka dodaj łyżeczkę chili, Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, 2 jaja, posiekaną natkę pietruszki, oliwki pokrojone w plastry oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę. Dokładnie połącz składniki.
3. Połowę farszu ułóż w formie do ciasta, najlepiej o wymiarach 27 cm x 12 cm, wyłożonej pergaminem. Na środku zrób nieduże wgłębienie. Następnie porozkładaj 5 jaj, ugotowanych na twardo i obranych. Całość zakryj resztą farszu.
4. Postukaj pieczenią, upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 90 minut.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Murzynek z truskawkami

Upieczemy ciasto bardzo popularne, czyli murzynka, ale dodamy do niego truska...

Odsłon: 29

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0