Grill - temat specjalny

Wielkanocne sałatki z szynką na trzy sposoby

Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych.

Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel

Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na potwierdzenie przedstawiamy trzy przepisy na wielkanocne sałatki z szynką, które podbiją serca naszych gości i domowników! Trzeba tylko zapamiętać, że sekretem ich doskonałego smaku są dobre składniki ze sprawdzonych źródeł. Pierwsze skrzypce w poniższych sałatkach gra szynka, warto więc, by była najlepszej jakości. Idealnie sprawdzi się taka bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów marki „Naturrino" Sokołów.

Sałatka z szynką i ananasem

Jedni wezmą ją za kulinarną osobliwość, a inni uznają, że ananas w sałatce to pomysł żywcem wzięty z poprzedniej epoki. Obie „frakcje" pragniemy jednak prędko uspokoić, gwarantując, że ananas nie jest tu tylko zbędnym dodatkiem, mającym dodać całemu przepisowi nieco wątpliwej „egzotyki", lecz składnikiem, który nadaje mu charakteru i niepowtarzalnego smaku. Jak więc przygotować tę sałatkę, aby była jak najsmaczniejsza? Sprawdźcie sami!

Składniki:

seler naciowy - łodyga
biała cebula średniej wielkości
ananas (najlepiej świeży, ostatecznie może być konserwowy)
1 opakowanie szynki wędzonej Sokołów Naturrino
3 jajka
Kolorowa papryka
kukurydza w puszce
majonez
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Jajka gotujemy na twardo. Seler naciowy tniemy w niewielkie kawałki. Ananasa i szynkę wędzoną „Naturrino" kroimy w paski. Cebulę oraz czerwona paprykę siekamy w drobną kostkę.

2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich pokrojony seler, cebulę, ananasa, szynkę i kukurydzę (koniecznie odsączamy ją z zalewy!).

3. Do połączonych w ten sposób składników dodajemy - wedle uznania - kilka czubatych łyżek majonezu. Mieszamy.

4. Całość przed podaniem na stół doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Tortellini z szynką i cytrusami

Ta sałatka ma szansę zawojować niejeden polski stół. Podczas szczególnych uroczystości i w trakcie świątecznych spotkań w rodzinnym gronie sprawdzi się bowiem jak ulał. Przede wszystkim dlatego, że wygląda apetycznie i równie dobrze smakuje. A do tego potrafi zaspokoić nawet największy głód i zadowolić bardzo wymagające podniebienia. Jesteśmy pewni, że polubią ją zarówno tradycjonaliści, jak i poszukiwacze nowych smaków i oryginalnych przepisów. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

Składniki:

opakowanie pierożków tortellini
dwie mandarynki lub jedna duża pomarańcza deserowa
1 opakowanie szynki wędzonej Sokołów Naturrino
kukurydza konserwowa
koperek - pęczek
majonez
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Pierożki tortellini wrzucamy do gotującej się, nieco osolonej wody. Gotowe są wtedy, gdy wypłyną na jej powierzchnię (trwa to zwykle 2-3 minut). Wówczas wyciągamy je łyżką cedzakową, odsączamy z wody i odkładamy do ostudzenia.

2. Mandarynki lub pomarańczę obieramy ze skórki, starając się na nich pozostawić jak najmniej albedo (gorzkiej, białej, wewnętrznej „skórki"), a następnie kroimy je w drobną kostkę. W kostkę lub cienkie paski kroimy także szynkę pieczoną „Naturrino".

3. Wszystkie składniki mieszamy z sobą w misce - przekładamy więc do niej pokrojone cytrusy, szynkę, odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki i ostudzone pierożki.

4. Do takiej mieszanki dodajemy następnie kilka czubatych łyżek majonezu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

5. Pęczek koperku płuczemy pod wodą, osuszamy i szatkujemy, a następnie posypujemy nim sałatkę. Wszystko mieszamy raz jeszcze i podajemy na stół.

„Niemiecka" sałatka z szynką

To oczywiście tylko pewna wariacja „na temat" - przepisów na niemieckie sałatki mięsno-ziemniaczane znajdziemy przecież bez liku. Jest ich bowiem tyle, ilu jej miłośników. W pełni tego świadomi proponujemy zatem swoją wersję niemieckiej sałatki ziemniaczanej - z wędzonym schabem i czerwoną cebulą.

Polacy lubią niemiecką sałatkę/Fot.123RF/Picsel

Składniki:

ok. 400 g ziemniaków
1 duża, czerwona cebula
1 opakowanie szynki wędzonej Sokołów Naturrino
groszek konserwowy - 1 puszka
majonez
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą gotowe, wyciągamy je z wody, pozwalając im nieco ostygnąć.

2. Cebulę obieramy z łupinki i szatkujemy w pióra. Ugotowane ziemniaki i szynkę wędzoną „Naturrino" kroimy w drobną kostkę.

3. Pokrojone ziemniaki, szynkę i cebulę mieszamy z odsączonym z zalewy groszkiem z puszki, a następnie dodajemy do nich kilka czubatych łyżek majonezu.

4. Całość delikatnie mieszamy, starając się nie rozgnieść ziemniaków, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy - bon appétit!

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 40

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2