Ewa_Gotuje

Witaminy i minerały w codziennej diecie

Aby organizm człowieka mógł prawidłowo funkcjonować, musi otrzymywać odpowiednie składniki odżywcze. Witaminy i minerały to bardzo ważne elementy codziennej diety, ponieważ ich niedobór grozi mniej lub bardziej zaawansowanymi konsekwencjami zdrowotnymi.

 

 

 

Jakie witaminy powinny być uwzględnione w codziennej diecie?

 

Codzienna dieta każdego człowieka powinna zawierać odpowiednie witaminy i minerały. Witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla naszego układu nerwowego i prawidłowego funkcjonowania mózgu. Nasze posiłki powinny uwzględniać witaminę B1, B2, B3, B5, B6 oraz B12. Ich głównym źródłem są ryby, mleko, jajka oraz orzechy ziemne. Witamina B12 wytwarza czerwone krwinki i materiał genetyczny. Odgrywa istotną rolę również dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolicznego.


Z kolei witamina A odpowiada za narząd wzroku, a także odpowiednią pracę tarczycy, gardła, płuc i jelit. Z pożywieniem możemy dostarczyć ją dzięki owocom i warzywom w kolorze pomarańczowym oraz produktom mlecznym, tłustym rybom i z jajkami.


Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pobudza odporność oraz zwalcza bakterie i drobnoustroje. Znajdziemy ją w owocach i warzywach takich jak czarna porzeczka, papryka, szpinak, w cytrusach i pomidorach. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości oraz zębów, ze względu na to, że reguluje wchłanianie się wapnia i fosforu. Zawarta jest w tranie, rybach i produktach mlecznych.


Witamina E to silny przeciwutleniacz nazywany również witaminą młodości, ponieważ zapobiega namnażaniu się wolnych rodników i hamuje procesy starzenia skóry. Znajdziemy ją w migdałach, orzechach, kapuście oraz maśle. Witamina K odpowiada za uszczelnienie naczyń krwionośnych i wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Jej największe ilości znajdują się w szpinaku, brukselce, jarmużu, sałacie, kalafiorze czy pomidorach.

 

Jakie minerały powinny być uwzględnione w codziennej diecie?

 

Codzienna dieta powinna zawierać wapń, który odpowiada za mocne zęby i kości oraz magnez, który bierze udział we wszelkich procesach przemiany materii i przekazywaniu informacji między poszczególnymi komórkami ciała. Jego niedobór często możemy odczuwać przez drżenie powieki, mięśni lub nadmierne zmęczenie. Potas z kolei reguluje gospodarkę wodną organizmu, a sód jest podstawowym składnikiem większości płynów ustrojowych. Niezwykle ważnym minerałem jest żelazo, które jest jednym z najważniejszych składników hemoglobiny, czyli białka znajdującego się w czerwonych krwinkach.

 

 

Materiały partnera

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0