Ewa_Gotuje

Sponsorowane

Właściwości i wykorzystanie samopszy w domowej kuchni

W polskich kuchniach występują przeróżne zboża, z których korzysta się do przygotowywania wypieków, śniadań czy też przekąsek. Istnieją jednak starożytne zboża, które nie są obecnie zbyt znane.

Co to jest samopsza? Podstawowe informacje

Samopsza to jedna z bardziej popularnych odmian pszenicy w czasach starożytnych. Po raz pierwszy zaczęto ją wykorzystywać ponad 7 tysięcy lat temu. Nic dziwnego, że w dzisiejszych czasach zwolennicy eksperymentów kulinarnych chętnie do niej wracają. To zboże z bogatą historią, chociaż nieco zapomniane – niektórzy nie mają pojęcia o jego istnieniu.

Godne podkreślenia jest to, że samopsza skrywa w sobie ogrom witamin i składników mineralnych, dzięki czemu pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Wdrożenie tego typu produktów wypadałoby jednak solidnie przedyskutować z dietetykiem, aby radykalnie nie zmieniać swojego dotychczasowego planu żywieniowego. 

Samopsza - jak wykorzystać ją w domowej kuchni?

To, w jaki sposób samopsza zostanie wykorzystana w domowej kuchni, zależy tylko od domowników. Najważniejsza jest forma, pod jaką ta odmiana pszenicy zawita do konkretnego domu. Aktualnie można zakupić rozmaite produkty z samopszy, wśród których na pierwszy plan wysuwają się:

  • mąki,
  • makarony,
  • kasze i kaszki,
  • płatki,
  • otręby,
  • ziarna.

Jeśli wybór padnie na makarony i kasze, śmiało można postawić na pyszne dania obiadowe z dodatkiem mięsa, czy też dania rybne. Jeśli natomiast będzie to kaszka, zawsze można ją zaserwować dzieciom i młodzieży w ramach śniadania np. z ulubionymi owocami i sokiem. Otręby, ziarna i płatki sprawdzą się w ramach przekąski lub podwieczorku. Można je zestawiać z jogurtami, kefirami lub też sałatkami.

Mąka z samopszy - jakie ma właściwości, co w sobie zawiera i jak ją wykorzystać?

Jednym z najchętniej wybieranych produktów z omawianej odmiany pszenicy jest oczywiście mąka z samopszy, która:

  • zawiera w sobie duże ilości błonnika pokarmowego,
  • hamuje starzenie się komórek (przeciwutleniacze) i pozytywnie wpływa na ludzki wzrok,
  • dostarcza do organizmu mnóstwo cennych aminokwasów, odpowiedzialnych za poprawę funkcjonowania układu nerwowego,
  • pomaga utrzymać zdrową sylwetkę,
  • wspomaga pracę jelit i gwarantuje uczucie sytości.

W tego typu mące można też znaleźć dużą dawkę magnezu, cynku, manganu, potasu i żelaza. Tym samym zwolennicy mąki z samopszy inwestują w poprawę naturalnej odporności własnego organizmu. Mąka służy do tworzenia spektakularnych wypieków. Z takiej mąki można przygotować ciasta, ciasteczka, desery, naleśniki czy gofry.

Dobra wiadomość jest taka, że produkty z tego starożytnego zboża wcale nie należą do najdroższych. Jeśli chcesz przekonać się o wyjątkowości mąki z samopszy, możesz zamówić ją online (na przykład w sklepie https://sklep.biobabalscy.pl/). 

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
15 min
4
30 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0