Wypij przed snem, będziesz spać jak niemowlę. Jak przygotować napar z męczennicy?

Niebieskie kwiaty męczennicy, zwanej także pod nazwą passiflora, nie tylko cieszą oko pięknym wyglądem, stanowiąc ozdobę naszych mieszkań i balkonów. Ponieważ przygotowany z nich napar to remedium na wiele dolegliwości. W poniższym artykule opowiemy ci nieco o tej niezwykłej roślinie, sprawdzimy jakie właściwości ma zrobiony z niej napar oraz jak przygotować napar z męczennicy.

Napar z męczennicy, jak go pić i na co pomaga? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Roślinne napary ziołowe to sposób na wiele problemów zdrowotnych. Pomagają na trawienie, bóle głowy, a także ułatwiają zasypianie czy pomagają uspokoić skołatane nerwy. Do roślin, z których można zrobić herbatkę korzystnie wpływającą na organizm należy właśnie męczennica. Sprawdź, jak działa napar z passiflory oraz jak go pić, aby był najskuteczniejszy. 

Sprawdź także: Poprawia trawienie, wspomaga odchudzanie. Jak przygotować herbatkę kminkowo-miętową?

Passiflora (męczennica) – co to za roślina?

Męczennica, zwana także passiflorą, to egzotyczna roślina, która przybyła do nas z Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej. Występuje w postaci krzewów, bylin i pnączy, z charakterystycznymi niebieskimi kwiatami. Co ciekawe, na świecie występuje aż 500 gatunków męczennicy. Hodowana jest w celach ozdobnych, co więcej dzięki swojemu prozdrowotnemu działaniu wykorzystuje się ją również w lecznictwie i farmaceutyce. Przede wszystkim ceniona jest za swoje działanie uspokajające oraz rozkurczowe. 

Jak działa napar z passiflory?

Według badań napar z męczennicy warto stosować w celu wsparcia układu nerwowego. To świetny sposób na złagodzenie skutków stresu, ma działanie przeciwlękowe, rozluźniające i uspokajające. Zalecana jest dla osób, które zmagają się ze stanem przewlekłego napięcia nerwowego. Polecany jest także osobom, które borykają się z bezsennością, ponieważ pozytywnie wpływa na jakość i długość snu. Po herbatę z passiflory warto więc sięgnąć przed snem, tak aby rano obudzić się bardziej wypoczętym.

Passiflorze przypisuje się działanie łagodzące ból, pomaga także przy uporczywym kaszlu, a nawet w przypadku astmy. Co więcej, może przyczynić się do zbicia zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Wpływa także korzystnie na żołądek, łagodzi skurcze jelit, a także polecana jest kobietom w okresie menopauzy.

W jej składzie znajdziemy cenne flawonoidy, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, chronią go także przed stresem oksydacyjnym, a także mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. 

Jak przygotować napar z męczennicy?

Do przygotowania naparu z męczennicy, będziesz potrzebować: dwóch gramów suszu oraz 250 ml wody. Wsyp suszoną passiflorę do kubka, zalej ją gorącą wodą. Odczekaj około dziesięciu do piętnastu minut. Napój przecedź, możesz także użyć zaparzacza do herbaty. Opcjonalnie dla poprawy smaku możesz dodać ulubiony słodzik, np. miód oraz odrobinę soku z cytryny. 

Jak pić napar z męczennicy? Napar sięgnąć po niego przed pójściem spać. Ponadto warto pamiętać, że maksymalna dawka suszu wynosi od czterech do ośmiu gramów.

Istnieją pewne przeciwwskazania do picia naparu z męczennicy. Tyczy się to osób przyjmujących leki na oddziałujące na ośrodkowy układ nerwowy, w szczególności antydepresanty. Nie zaleca się jej dzieciom, kobietom w ciąży oraz tym, które karmią piersią. Warto pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dawki, ponieważ mogą wystąpić między innymi: senność, bóle i zawroty głowy. 

Źródło: medonet.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc »

Domowe sposoby na migrenę. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w apteczce »

5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 713

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1493

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1276

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1153

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2