Grill - temat specjalny

Wyśmienity sernik na trzy sposoby

Uwielbiamy serniki – są łatwe do przygotowania, wykwintnie wyglądają i pysznie smakują. Przedstawiamy trzy przepisy na serniki, które warto przyrządzić dla najbliższych, nie tylko z okazji nadchodzących świąt.

Fot. Tradycyjny polski sernik pieczony jest bez spodu/123RF/PICSEL

Sernik tradycyjny

Składniki:
• 1 kg twarogu sernikowego Piątnica
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 150 g masła
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ucieramy mikserem na puszystą masę żółtka jaj, cukier puder i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy masło, a następnie twaróg i mąkę ziemniaczaną. Tortownicę nacieramy masłem i podsypujemy mąką. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, dzięki temu sernik będzie puszysty. Łączymy białka z masą, powoli mieszając drewnianą łyżką, by piana nie opadła. Przelewamy masę do tortownicy, pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut.

Sernik nowojorski

Fot. Sernik nowojorski należy piec w kąpieli wodnej /123RF/PICSEL


Składniki:
• 200 g ciasteczek maślanych
• 100 g masła 83 proc. Piątnica
• 1 kg serka Twój Smak Piątnica
• 6 jajek całych
• 5 żółtek
• 200 g cukru
• 50 g cukru pudru
• 1 laska wanilii
• 400 ml śmietany 18 proc. Piątnica
• 100 g białej czekolady

Przygotowanie: Wykładamy na dno tortownicy papier do pieczenia i zapinamy obręcz tak, by przypiąć papier. Ciasteczka kładziemy na czystą ścierkę, przykrywamy je i kruszymy tłuczkiem do mięsa. Następnie przesypujemy je do miski. Gotujemy wodę w garnku i stawiamy na nim mniejszy rondelek z masłem. Topimy masło w kąpieli wodnej, a następnie wlewamy je do miski z pokruszonymi ciasteczkami. Wykładamy masę na dnie tortownicy, mocno przygniatamy (możemy do tego użyć dna szklanki) i wstawiamy do lodówki. Następnie miksujemy ser z jajkami i żółtkami, dodajemy cukier i wanilię, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy ją na ciasteczkowy spód.


Sernik nowojorski należy piec w kąpieli wodnej. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na jego dno stawiamy foremkę do pieczenia, wypełnioną w 2/3 gorącą wodą, na kratce ustawiamy tortownicę z sernikiem. Pieczemy przez 70-80 minut. Jeśli cała woda odparuje, należy ją dolać w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy sernik w środku na 10 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na kolejne 10 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy go do całkowitego wystudzenia i ponownie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.


Pozostaje nam jeszcze przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę. Miksujemy śmietankę z cukrem pudrem i powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, ubijamy wszystkie składniki na gładki krem. Wylewamy go na sernik i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie odstawiamy sernik do ostudzenia, a gdy będzie zimny, zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy deser na całą noc do lodówki.

Sernik bez pieczenia z mascarpone

Fot. Aby masa z mascarpone i serkiem homogenizowanym była wystarczająco sztywna, należy do niej dodać żelatynę /123RF/PICSEL

Składniki:

• 200 g kakaowych ciasteczek maślanych
• 100 g masła 83 proc. Piątnica
• 500 g waniliowego serka homogenizowanego Piątnica
• 250 g serka mascarpone Piątnica
• 200 ml śmietanki kremówki 30 proc. Piątnica
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 50 g cukru pudru
• 2 łyżki żelatyny
• 1/3 szklanki gorącej wody
• Świeże owoce jagodowe do przyozdobienia

Przygotowanie:
Rozdrabniamy ciasteczka, krusząc je na czystej ścierce tłuczkiem do mięsa. Masło topimy w kąpieli wodnej. Następnie łączymy w misce obydwa składniki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przytrzaskując go obręczą. Wykładamy masę herbatnikową i dociskamy ją spodem szklanki. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, odstawiamy ją do wystudzenia. Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, a gdy uzyskamy sztywną masę, stopniowo dodajemy mascarpone, ekstrakt z wanilii oraz serek waniliowy, miksując cały czas na najniższych obrotach. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę (nadal miksując). Wykładamy masę na herbatnikowy spód. Wystawiamy sernik na całą noc do lodówki. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy, przyozdabiamy ciasto świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.

Artykuł z ekspozycją partnera

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 27

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2