Ewa_Gotuje

Żadna inna herbata nie daje tyle zdrowia i energii. Sekret to małe, pomarańczowo-żółte owoce

Rokitnik to jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Złoto Syberii pomoże nie tylko we wzmocnieniu odporności, ale także opóźni proces starzenia. Jakie właściwości ma roślina i w jakiej formie jest ją najlepiej spożywać?

Herbata z rokitnika | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rokitnik naturalnie występuje na północy kraju, często na terenach nadmorskich oraz nad ujściem Wisły. W ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność, a dużo osób decyduje się na posadzenie go w ogrodzie. Charakteryzuje się małymi pomarańczowymi owocami, które są witaminowymi bombami.

Jakie właściwości ma rokitnik?

Rokitnik to jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Pod względem jej zawartości, owoce przebija jedynie dzika róża. To, co wyróżnia rokitnik, to fakt, że nie posiada enzymu, który w wysokich temperaturach rozkłada witaminę. Dlatego może służyć jako jej suplement nawet po obróbce cieplnej.

Rokitnik to także źródło witaminy B12, która zwykle spotykana jest w mięsie. Owoce będą szczególnie cenne dla wegetarian i wegan. Charakteryzuje się też znaczną zawartością witaminy K, która wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Owoce rokitnika zawierają także dużo kwasu omega 7. To ważny składnik, który może pomóc w chronieniu skóry przed starzeniem i pojawianiem się zmarszczek.

Prócz tego możemy znaleźć w nim ważne związki mineralne m.in. potas, wapń, żelazo, fosfor.  Zawiera także beta-karoten i likopen, które również wpływają na polepszenie kondycji skóry i włosów.

Na co pomaga herbata z rokitnika?

Herbata z owoców rokitnika to świetny pomysł na włącznie tego wartościowego składnika do naszej diety. Przez wysoką zawartość przeciwutleniaczy owoce zmniejszają ryzyka wystąpienia chorób serca. Obniżają poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi.

Rokitnik zmniejsza poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.

Wysoka zawartość witaminy C zwiększa odporność i chroni organizm przed infekcjami.

Naukowcy zauważyli także właściwości przeciwnowotworowe rokitnika, za które odpowiadają w jego składzie antyoksydanty, w tym flawonoidy.

Rokitnik ma także pozytywny wpływ na skórę. Łagodzi stany zapalne, stymuluje regenerację oraz powoduje szybsze gojenie się ran. Można go stosować nie tylko od środka, ale także na zewnątrz, np. w formie maseczki. Rokitnik zapobiega wysuszaniu się skóry i może łagodząco na nią wpływać.

Jak przyjmować rokitnik?

Z rokitnika można przygotować nie tylko herbatę. Popularne są też nalewki, dżemy czy soki. Warto także  wykorzystać owoce do kuracji na zewnątrz. Można z nich wykonać prostą maseczkę lub okład.

Rokitnik u osób zdrowych nie powinien powodować żadnych skutków ubocznych. Warto się jednak powstrzymać od jego spożycia przed operacjami lub w przypadku zaburzeń krzepnięcia krwi.

Herbaty z rokitnika nie powinny stosować osoby, które mają problem z trzustką i wątrobą. Warto też ją odstawić w przypadku kamicy żółciowej i ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego.

Zobacz także:

Sekrety popularnej kaszy. Nie każdy powinien po nią sięgać

Podtruwają nas każdego dnia. Szkodliwe dodatki do żywności

Mleko z "kotków" to płynne złoto. Rozprawi się z grypą i katarem

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 283

30 min
5

Polecane artykuły

2
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13