Jadalne prezenty. Jak je przygotować?

Masz liczną rodzinę i przedświąteczna gorączka zakupów znacznie przekracza twoje możliwości czasowe i finansowe? Doskonałą alternatywą dla drogich prezentów, które na dodatek nie zawsze trafiają w gusta naszych najbliższych, będą własnoręcznie, starannie przygotowane rarytasy.

Wystarczy skorzystać z kilku prostych przepisów, określić dokładnie proporcje i zaopatrzyć się stylowe produkty do ozdabiania prezentów, by stworzyć chwytające za serce, wykonane z najwyższą dbałością, słodkie drobiazgi. Uśmiech na twarzach i wdzięczność bliskich nam osób będzie dla nas największą nagrodą.

Niezawodne muffinki

Znacie dziecko, które nie ucieszy się z apetycznej, bogato zdobionej muffinki? No właśnie! Kolorowe babeczki w najróżniejszych kształtach i kolorach przypadną do gustu także starszym gościom. W pierwszej kolejności znajdź odpowiedni przepis - dla młodszych członków rodziny idealnym pomysłem będą muffinki z płynną białą lub ciemną czekoladą w środku, obsypane bakaliami. Pełnoletnim do gustu przypadną wytrawne babeczki z dodatkiem alkoholu (np. likierem Irish Cream, Kahlua lub wódką).

W przypadku wypieków przeznaczonych na prezent dekoracja ma niebagatelne znaczenie -muffinki możemy ozdabiać jadalnymi koralikami, ze słodkich wstążek i lukrowanych dodatków możemy tworzyć wizerunki zwierząt, serca lub zupełnie innych, dowolne kompozycje. Przygotowujmy je w kolorowych papilotkach i starannie przewiążmy ozdobnymi wstążkami lub raffą - efekt gwarantowany!

Weź udział w naszym konkursie i wygraj wspaniałe nagrody

Korzenne ciasteczka

Zawsze trzymają fason, wyglądają obłędnie i mają... długi termin przydatności. Mało tego, im dłużej będą leżakowały, tym będą smaczniejsze, a ich aromat będzie roznosił się po domu jeszcze przez długie tygodnie. Dużą zaletą klasycznych ciasteczek jest to, że zawsze się udają i są proste w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać mąkę z przyprawą do piernika, dodać cukier i posiekać z masłem, następnie dodać żółtka jaj, zagnieść, a uformowaną kulę wsadzić do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolne kształty, układając ciastka równocześnie na blasze. Kiedy ostygną możecie zabrać się do najmilszej części „pieczenia" pierniczków, czyli do ich ozdabiania.

Jak to zrobić? Królem ciasteczkowych ozdób jest oczywiście lukier, za pomocą którego możemy stworzyć dowolne wzory na powierzchni naszych specjałów. Aby odmienić nieco jego barwę, warto dodać do niego odrobinę koncentratu z buraków, soku z jagód czy malin (możesz także skorzystać z barwników spożywczych). W pojedynczych ciasteczkach możemy zrobić otwory i przewiązać je wstążką - wtedy mogą posłużyć jako dekoracja choinki. Nudzi cię klasyczny smak ciastek? Polej je czekoladą deserową, ułóż jedno na drugim, przewiąż ozdobnym sznureczkiem i gotowe!

Ręcznie robione praliny

Co prawda wymagają sporej wprawy, za to chwila trudu opłaci się nam potrójnie! Małe, zgrabne czekoladki to elegancka alternatywa dla popularnych ciasteczek. Wykonane z najwyższą starannością i dokładnością zachwycą nawet najbardziej wymagających fanów słodyczy. Czego potrzebujemy do przygotowania pysznych łakoci?

Wystarczy wyposażyć się w silikonowe foremki i... mnóstwo czekolady (z wysoką zawartością kakao). Przygotowując pralinki w najprostszej postaci, wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i przelać do przygotowanych wcześniej foremek, odczekać, aż spadnie ich temperatura, następnie włożyć do lodówki i poczekaj, aż stwardnieją. W przypadku nieco bardziej skomplikowanych przepisów (np. czekoladek z nadzieniem) należy w pierwszej kolejności wysmarować boki foremek roztopioną czekoladą i wstawić do lodówki, a między czasie przygotować dowolne nadzienie (możesz użyć ulubionych bakalii, białej czekolady, likieru, kandyzowanych owoców, czy kokosu). Przygotowaną masą starannie wypełniamy środek, zostawiając trochę miejsca na ostatnią warstwę czekolady i ponownie wkładamy do zastygnięcia. Po stężeniu oblewamy wierzch pralin ostatnią warstwą czekolady. Tak przygotowane czekoladki możemy wręczać pojedynczo, w starannie dobranych i wytwornie ozdobionych kartonikach, jako upominek dla naszych gości lub w zestawie, np. 10-30 pralinek zapakowanych w mały, ozdobny słoik, celofan lub wyłożony serwetą prezentowy papier.

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Eleganckie święta w fromacie epub

Eleganckie święta w formacie mobi

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 890

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1528

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4