Jak dobrać odpowiednie dodatki do sera?

Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie.

Zdjęcie 123 RF/Picsel

Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka przydatnych wskazówek.

Jaki ser wybrać?

Wybierając sery postaw na różnorodność. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Zasada jest prosta - im większa różnorodność, tym lepiej (na deskę zazwyczaj trafia od trzech do sześciu gatunków). Sery mogą różnić się konsystencją, regionem pochodzenia, rodzajem mleka, stopniem dojrzałości i smakiem. Mogą być kremowe lub twarde, z dziurami lub bez. Francuskie, włoskie, litewskie czy polskie.

Ładnie podane lepiej smakuje

Kiedy już wybierzesz sery, czas na ich prezentację. Idealnie nada się do tego drewniana deska lub kamienna taca. Do krojenia serów o kremowej konsystencji używaj gorącego, suchego noża. Jeżeli układasz produkty w większych kawałkach, obok deski ustaw odpowiednie noże do sera. Dobrym rozwiązaniem jest cały zestaw, składający się z deski, odpowiednich noży i łopatek.

Sery wyjmij z lodówki na godzinę przed pokrojeniem. Okrągłe i kwadratowe krój jak tort, duże i trójkątne w trójkąty, a pleśniowe ukośnie. Ser wąski i prostokątny pokrój w plasterki. Kawałki serów ułóż tak, aby nie skleiły się ze sobą. Chodzi o to, aby smaki nie przenikały się, a gościom było wygodnie sięgać po wybrany kawałek.

Kurczak w sosie orzechowo-serowym - szybki przepis na INTERIA.TV.

Degustacja

Degustację zaczyna się od serów o najłagodniejszym smaku, stopniowo przechodząc do tych bardziej aromatycznych. Uczta serowa powinna zakończyć się ciężkimi serami np. pleśniowymi. Aby ułatwić gościom degustację, możesz ułożyć je na desce po kolei, zgodnie z ruchem wskazówek zegara - od najłagodniejszych po ciężkie i najostrzejsze.

Niektórzy twierdzą, że sery są tak wykwintnym jedzeniem, że właściwie nie potrzebują towarzystwa. Jednak większość smakoszy nie wyobrażają sobie deski serów bez świeżej bagietki, dojrzewających wędlin czy winogron.

Z czym podawać sery?

Wbrew pozorom sery dobrze smakują nie tylko w wytrawnym towarzystwie. Co jeszcze powinno znaleźć się na serwowanej gościom desce?

Doskonałym wyborem będą dojrzewające wędliny (zarówno łagodne jak i pikantne), soczyste owoce (winogrona, jabłka i gruszki), a także oliwki, ogórki kiszone, suszone pomidory czy pomidorki koktajlowe. Na desce warto postawić też suszone owoce i bakalie: suszoną żurawinę, morele, śliwki, rodzynki, daktyle, a także orzechy włoskie i laskowe.

Nie zapomnij także o odpowiednim pieczywie (jeśli nie masz bagietek, zaserwuj krakersy lub grzanki) i dobrej jakości oliwie z oliwek. Jako „sos" możesz podać również ocet balsamiczny, musztardę, pesto, miód akacjowy oraz konfiturę żurawinową.

Imprezowe koreczki z serem - jak je zrobić? na INTERIA.TV.

Ser i wino: duet idealny

Na stole, obok deski serów, nie powinno również zabraknąć dobrego wina. Jeśli nie jesteś znawcą, a chcesz zaimponować gościom, trzymaj się prostej zasady - im bardziej pikantny ser, tym mocniejszy bukiet powinno mieć wino.

Młode gatunki serów pasują do młodych win, zaś te dłużej dojrzewające powinno łączyć się ze starszymi trunkami o wyrazistym smaku. Twarde sery o intensywnym zapachu, takie jak litewski Dziugas, najlepiej podawać z wyrazistymi i ciężkimi czerwonymi winami, a miękkie i łagodne, np. Romadur, z lekkimi białymi trunkami.

Sery pleśniowe również należą do serów miękkich, dlatego świetnie pasują do białych win, najlepiej słodkich lub półsłodkich. Ser feta podawaj z młodym winem o nutach owocowych, natomiast walory sera gouda podkreśli alkohol o równie wyrazistym smaku.

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie epub. Kliknij!

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie mobi. Kliknij!

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 958

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1546

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4