Jak gotować bób?

Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak, aby w pełni ciszyć się jego smakiem, warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować.

Fot. 123RF/Picsel

Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle.

W poprzednich latach, w szczycie sezonu, kilogram bobu mogliśmy kupić za kilka, maksymalnie kilkanaście złotych. Niestety, z powodu suszy oraz problemów wywołanych przez epidemię koronawirusa, ceny bobu poszybowały w górę. Wiele osób przyznaje, iż tak wysokich stawek jeszcze nie widziało. Za kilogram bobu musimy zapłacić obecnie około 40-50 zł. Ceny mogą nieco spaść, ale nic nie wskazuje na to, abyśmy mogli kupić w cenach, do jakich przywykliśmy.

Kto nie może jeść bobu?

Bób, pomimo wielu swoich zalet, nie powinien być spożywany przez wszystkich. W szczególności powinni na niego uważać diabetycy. Ugotowany bób posiada wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 80.

Warzywo to nie jest wskazane również dla osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną produkcję gazów w jelitach.

Osoby z dną moczanową także powinny ostrożnie sięgać po bób, ze względu na zawartość puryn, które sprzyjają powstawaniu kamieni na nerkach.

Jak gotować bób?

Zazwyczaj bób jadamy w formie najprostszej - gotując go w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru, zajadając wprost z miski, łuskając ze skórek. Aby w pełni docenić smak bobu, należy unikać rozgotowania jego ziarenek. Wystarczy około 15 minut, aby zmiękły i nie straciły koloru ani właściwości zdrowotnych.

Należy pamiętać, że bobu nie powinno się jeść na surowo, gdyż w ten sposób możemy nabawić się problemów żołądkowych. Jeśli chcesz uniknąć wzdęć, po spożyciu gotowanego bobu, koniecznie dodaj do garnka czomber, ziarna kopru lub majeranek.

Bób inny niż zwykle

Bób możemy także upiec. Wystarczy, że świeże ziarna wymyjemy, osuszymy, a następnie rozsypiemy na wyścielanej pergaminem blasze i włożymy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Innym sposobem jest usmażenie bobu po prostu na patelni. W obu przypadkach możemy go dowolnie doprawić - ostrą lub słodką papryką, oregano, tymiankiem czy czosnkiem. W ten sposób podamy starą, dobrą przekąskę, ale w zupełnie nowym wydaniu! Bób może też trafić na ruszt - ale w strączkach, uprzednio natartych oliwą z ziołami.

Inne pomysły na bób? Przede wszystkim sałatki - wystarczy dodać do nich ugotowany, wyłuskany bób i gotowe. Ziarna można dodać także do makaronu, w towarzystwie oliwy z oliwek, czosnku, świeżej pietruszki, bazylii i odrobiny pepperoni. Z bobu można też zrobić pesto - doprawiając podobnie, czosnkiem i ziołami, a następnie miksująca n z oliwą. Eleganckie śniadanie z bobu? Proszę bardzo! Wystarczy nam grzanka, kilka liści rukoli, jajo gotowane w koszulce i ziarna gotowanego bobu. A w deszczowe dni humor poprawią nam kopytka z bobu. Wystarczy, że ugotowane ziarna rozgnieciemy i wyrobimy z nich ciasto - łącząc je z mąką pszenną i jajkiem.

Co jeszcze można zrobić z bobu? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Bób po sycylijsku

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bób z boczkiem i pietruszką

Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bób z młodymi ziemniakami

Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zupa z bobu

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bób z boczkiem i jajkiem

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kotleciki z bobem

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Rigatoni z bobem

Fot. GojaSM na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Bób zapieczony z oscypkiem

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Risotto z bobem i pomidorami

Fot. Wjosna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sałatka z bobem

Fot. Rzelkazg na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 583

60 min
8
30 min
3
>60 min
0
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 80

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2