Jak można wykorzystać wodę z ryżu?

Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszych talerzach, a jego spożycie w naszym kraju nieustannie rośnie. Warto więc wiedzieć, że możemy wykorzystać nie tylko jego ziarna, ale nawet wodę, w której były gotowane.

Fot. 123RF/Picsel

Jakiś czas temu pisaliśmy o nietypowych zastosowaniach wody z gotowania ziemniaków. Okazało się, że temat ten bardzo was zainteresował, dlatego postanowiliśmy zbadać go nieco głębiej. Jakie jeszcze produkty, które zazwyczaj uznajemy za odpadki, możemy ponownie wykorzystać? Wbrew pozorom jest ich naprawdę sporo, a jednym z nich jest np. woda po gotowaniu ryżu. Istnieją dwie szkoły gotowania ryżu – jedna z nich zaleca zalewanie go minimalną ilością płynu, która zostaje całkowicie wchłonięta w trakcie gotowania.

Istnieje jednak spora grupa ludzi, która, chcąc uniknąć przypalenia ryżu, woli dodać do niego zdecydowanie więcej wody, aby następnie go odcedzić. Metoda ta sprawdza się również podczas gotowania ryżu w praktycznych woreczkach. Zwykle nadmiar płynu jest wylewany do zlewu, jednak warto wiedzieć, że w takiej wodzie znajdziemy sporo substancji odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm.

W jaki sposób wykorzystać wodę z ryżu?

Woda ryżowa od wieków jest wykorzystywana przez Azjatki, jako skuteczny i naturalny środek upiększający. Znajdziemy w niej sporo witamin z grupy B oraz innych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, magnez, potas oraz kwas foliowy.

Taki płyn z powodzeniem możemy stosować jako niezwykle tani, domowy kosmetyk. Jego działanie z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Co możemy zyskać? Przede wszystkim, woda ryżowa doskonale sprawdzi się jako odżywka do suchych i bardzo zniszczonych włosów. Wystarczy, że po umyciu włosów, nałożysz na nie wodę ryżową, pozostawisz na kilkanaście minut do wchłonięcia, a następnie dokładnie spłuczesz. Zawarte w niej proteiny widocznie wzmocnią oraz odżywią nasze włosy, czyniąc je lśniącymi i mniej podatnymi na uszkodzenia. Tego typu płukanka powinna również rozwiązać problem rozdwajających się końcówek.

Po wodę ryżową powinny sięgnąć także wszystkie osoby, zmagające się z problemami skórnymi. Jeśli na twojej twarzy pojawiają się krostki, wypryski oraz przebarwienia, nie musisz wydawać kroci na kosmetyki z drogerii. Zanim to zrobisz, warto wypróbować kurację domowym tonikiem, przygotowanym na bazie wody z ryżu. Wystarczy regularnie przemywać twarz nasączonym nią wacikiem, a wszelkie niedoskonałości zaczną stopniowo znikać. Skóra będzie odżywiona i odzyska swój naturalny blask. Jest to również doskonały sposób na wygładzenie pierwszych zmarszczek, pozbycie się wysypki oraz złagodzenie stanów zapalnych.

Na bazie wody ryżowej możemy również przygotować także odżywcze maseczki do twarzy. W zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać, warto wymieszać ją z naturalnymi olejkami, glinką lub peelingiem. Podobnie jak w przypadku regularnego stosowania toniku na bazie wody ryżowej, dzięki takiej kuracji cera będzie oczyszczona, odmłodzona oraz wyraźnie rozświetlona.

Okazuje się, że woda ryżowa nie tylko zastąpi drogie kosmetyki, ale również sprawdzi się jako lekarstwo na różnego rodzaju problemy żołądkowe, nudności oraz wymioty. W tym celu powinniśmy ją pić co kilka godzin, do momentu ustania wszystkich nieprzyjemnych objawów. Wodę ryżową możemy również popijać w celach profilaktycznych – zawarte w niej składniki odżywcze pobudzą nasz organizm do działania oraz będą zapobiegać powstawaniu stanów zapalnym żołądka.

Jak przygotować wodę ryżową?

Przygotowanie wody ryżowej jest dziecinnie proste i właściwie ogranicza się jedynie do ugotowania ryżu. Wystarczy, że pół szklanki ryżu zalejemy litrem wody (najlepiej jeśli będzie ona destylowana lub filtrowana). Całość należy gotować przez ok. 20 minut, a następnie odcedzić. Ryż możemy wykorzystać do przygotowania ulubionych dań, z kolei schłodzoną wodę stosujemy wedle powyższych wskazówek. Przechowywana w lodówce, powinna zostać wykorzystana w ciągu tygodnia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10509

30 min
35
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 175

15 min
7
Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 91

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2