Jak wybrać deskę do krojenia?

Deska w kuchni jest wielofunkcyjna. Służy przede wszystkim do krojenia mięs, chleba, siekania warzyw i owoców. Zdarza się , że serwujemy na niej także sery, kanapki i przekąski. Często służy nam także jako podstawka pod gorący garnek. Czym powinniśmy się kierować przy wyborze idealnej deski?

Fot. 123RF/Picsel

Deska do krojenia to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Używamy jej codziennie do krojenia, siekania, miażdżenia czy rozbijania produktów. Serwujemy na niej przekąski i sery. Decydując się na deskę do krojenia mamy szeroki wachlarz różnych propozycji do wyboru. Producenci oferują je w przeróżnych kształtach i kolorach. Niektóre mają zintegrowaną ostrzałkę, co pozwala na szybkie naostrzenie noża w trakcie krojenia. Istnieją także warianty z wygodną szufladką, do której zsypujemy rozdrobnione produkty. Ciekawą opcją jest też deska, którą możemy złożyć na pół, dzięki czemu w wygodny sposób przesypiemy pokrojone owoce, warzywa czy zioła do garnka. Nie kształ jednak jest najważniejszy, ogromne znaczenie przy wyborze deski do krojenia ma przede wszystkim materiał, z którego została ona wykonana.

Rodzaje desek do krojenia

Drewniana

Deska drewniane zdaje się być najbardziej popularną w naszych kuchniach. jest praktyczna w użyciu i posiada całą gamę zalet: nie tępi noży, ma działanie bakteriobójcze i jest niezwykle trwała. Drobne rysy na jej powierzchni znikają, bo drewno potrafi samo je zasklepić. Ulega niestety łatwo przebarwieniom oraz przejmuje zapachy produktów, które się na niej kroi. Aby pozbyć się zapachu oraz koloru, można posypać deskę, grubą warstwą soli i zostawić na noc. Rano wystarczy ją spłukać. Sól delikatnie rozjaśni i zdezynfekuje deskę.

Pamętajmy, że jeśli chcemy, aby deska służyła nam dłużej, musimy o nią dbać. Wystarczy, że od czasu do czasu przetrzemy ją jadalnym olejem, np. jaglanym.

Bambusowa

Stanowi świetną alternatywę do tradycyjnej drewnianej deski. Jest wykonana ze specjalnie sprasowanej trawy. Do jej wykonania nie wykorzystuje się szkodliwych klejów, a poprzeczne ułożenie trawy uniemożliwia zbieranie się płynów, powstałych przy krojeniu. Deska bambusowa jest lekka i twarda. Szybko schnie, a woda nie wsiąka do środka. Bambus szybko rośnie, co przekłada się na cenę produktu, która nie jest wysoka. Taka deska jest w 100 proc. uważana za produkt ekologiczny, ponieważ bambus ze względu na tępo swojego wzrostu, jest produktem odnawialnym.

Plastikowa

Jest równie często stosowana w kuchni. Najczęściej wykonuje się ją z polietylenu. Niewątpliwym plusem tego produktu jest możliwość mycia w zmywarce oraz przy użyciu płynów chemicznych (co nie jest zalecane przy drewnianych deskach). Kolejnymi zaletami takiej deski jest fakt, iż jest odporna na temperatury i nie wchłania zapachów. Woda nie wsiąka w plastik, dzięki czemu bakterie zostają na zewnątrz i można je łatwo zmyć. Jednak nie trudno o uszkodzenie takiej deski nożem. W rysach tworzących się na jej powierzchni znajdują się bakterie, które znacznie ciężej usunąć. Pamiętajmy też, że plastik jest słabym przewodnikiem ciepła i nie osiąga on temperatury potrzebnej do dezynfekcji. Najlepiej stosować kilka na raz, jedną przeznaczyć do mięs, drugą do innych produktów.

Szklana

Szklane deski cieszą się coraz większą popularnością. Są tanie i pozornie trwałe. Łatwo się je konserwuje i czyści. Są higieniczne i odporne na działanie bakterii. Nie chłoną zapachów z rożnych produktów. Trzeba się z nimi jednak wyjątkowo ostrożnie obchodzić - jeśli nam upadnie, rozsypie się w drobny mak. Sporą wadą tych desek jest również tępienie noży, wszystko za sprawą twardości materiału. Nóż może się także ślizgać po jej gładkiej powierzchni, co znacznie utrudnia krojenie. Ich niewątpliwą zaletą natomiast jest za to wygląd. Znajdziemy je w rożnych kolorach i wzorach. Idealnie nadadzą się do serwowania zimnych przekąsek.

Kamienna

Kamienna deska wykonywana jest głównie z granitu lub marmuru. Służy nie tylko do krojenia, ale także do eleganckiego podawania różnych dań. Jej wady oraz zalety są podobne do tych, którymi charakteryzują się szklane deski. Jest ona odporna na bakterie i pleśń, bardzo łatwo ją utrzymać w czystości, nie chłonie wody i zapachów. Nie rysuje się. Jej niewątpliwą wadą jest niestety waga i fakt, że kamień przyspiesza tępienie się noży.

Ceramiczna

Ceramiczne deski są cenione głównie ze względu na walory estetyczne. Piękne, wzorzyste, kolorowe. Wady i zalety ma takie same jak deski szklane oraz kamienne. Łatwo się je myje, nie chłoną zapachów i są odporne na bakterie. Niestety ważą więcej niż bambusowe czy drewniane. Warto pamiętać, aby zachować szczególna ostrożność przy korzystaniu z nich, ponieważ ostrze noża ślizga się po jej nawierzchni.

Jak dobrac odpowiednie dodatki do sera? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 61

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2