Jak wykorzystać papierówki?

Papierówki to jedne z najpopularniejszych jabłek w naszym kraju. Zwykle robimy z nich kompot, jednak nasi użytkownicy doskonale wiedzą, że pole do popisu jest w tym wypadku znacznie szersze.

Fot. 123RF/Picsel

Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe, czerwone, słodkie, soczyste i występujące w różnych odmianach. I choć jabłka supermarketowe są w smaku pospolite i niczym się nie wyróżniają - sadownicy doskonale znają wszelkie niuanse gatunkowe. Dobrze jest nieco rozeznać się w gatunkach tak, aby umiejętnie dobrać odpowiednie odmiany do odpowiedniej potrawy. Bo jabłka są doskonałe nie tylko jako owoc przegryzany solo.

Porgromcy wolnych rodników

Pektyny zawarte w jabłkach - ale i w innych owocach i warzywach - skutecznie wymiatają wolne rodniki, które pojawiają się w organizmie pod wpływem toksyn (tych ze środowiska i np. z palenia papierosów), ale także podczas zwykłych procesów zachodzących w tkankach. Wolne rodniki wywołują uszkodzenia komórek, zwiększają także ryzyko pojawienia się raka.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Chociaż niewiele osób o tym wie, ten rodzaj octu może mieć bardzo dobroczynny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim jest bardzo przydatny w odchudzaniu. Przyspiesza trawienie i usprawnia metabolizm, a poprzez zwiększanie produkcji soków żołądkowych, wspomaga rozkładanie tłuszczu. Ocet jabłkowy ma również właściwości detoksykujące, dzięki czemu pozwala oczyścić organizm z toksyn. Jest również niekaloryczny - jedna łyżka octu jabłkowego ma zaledwie 3 kalorie. Wszystkim osobom, które pragną skorzystać z jego odchudzających właściwości, zaleca się spożywanie codziennie łyżki octu rozpuszczonej w kilku szklankach wody.

Dla zdrowia i urody

Jabłka są bogate w wapń oraz krzem, które wpływają na kondycję włosów oraz paznokci. Pektyny, które regulują trawienie i usuwają toksyny z organizmu, sprawiają, że cera jest piękna i gładka. Witamina C, która znajduje się tuż pod skórką działa na odbudowę zniszczonych komórek, co oznacza, że możemy dzięki nim przeciwdziałać pojawiającym się zmarszczkom.

Co zrobić z papierówek?

Wyliczmy z pamięci, bez większego zastanowienia - szarlotka, kaczka z jabłkami i...? Z jabłek robimy także kompoty, przerabiamy je na gęsty sok z sokowników lub przepuszczamy przez sokowirówkę, przesmażamy na słodką masę, którą przekładamy naleśniki, robimy różnorakie przetwory, pieczemy w piekarniku, dodajemy do sałatek - nie da się ukryć, że kuchnia bez nich byłaby uboga. Oto kilka pomysłów naszych użytkowników na wykorzystanie swoijskich papierówek.

1. Papierówki w cieście

Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto z papierówkami

Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ocet z papierówek

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rolada biszkoptowa z papierówkami

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Papierówki z migdałami i rodzynkami

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wino z jabłek

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Deser papierówkowo-agrestowy

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Szarlotka Królewska

Fot. DziablicaWKuchni  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 46

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0