Jak zrobić ciasto na pierogi?

Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli.

Fot. 123RF/Picsel

Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z prasłowiańskiego słowa „pir" oznaczającego biesiadę (Aleksander Brückner, Słownik etymologiczny języka polskiego).

Dawniej słowem pieróg określano ciasto obrzędowe, gdyż danie to przygotowywane było wyłącznie z okazji rozmaitych świąt. W zależności od okazji pierogi różniły się od siebie kształtem oraz farszem. I tak na weselach serwowano kurniki - duże pierogi o wielu nadzieniach, ale zawsze z dodatkiem kurzego mięsa. Knysze (obecnie niezwykle popularne w regionie Bieszczad) były pierogami żałobnymi, podawanymi wyłącznie na stypach, natomiast kolatki pieczono z okazji Nowego Roku w celu upamiętnienia pogańskiego święta „Kolady".

Ciasto na pierogi - na co zwrócić uwagę?

Współczesny przepis na ciasto do pierogów zawiera w sobie jedynie mąkę oraz wodę. Aby było naprawdę elastyczne, podczas wyrabiania warto użyć naprawdę gorącej wody. Wiele osób dodaje również niedużą ilość oleju lub roztopionego masła, poprawiając w ten sposób jego konsystencję oraz smak. Przygotowując pierogi z wilgotnym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane.

Pamiętajmy, że wyrabianie ciasta na pierogi wymaga od nas cierpliwości. Aby było naprawdę elastyczne i delikatne, należy wyrabiać je przez dobrych kilkanaście minut. Następnie ciasto należy odstawić na bok przykryte ciepłą miseczką. Zabiegi te sprawią, że zawarty w cieście gluten będzie mógł zdziałać swoją magię.

Warto również zwrócić uwagę, aby rozwałkowanego ciasta nie podsypywać zbyt obficie mąką, gdyż w ten sposób stanie się ono bardzo twarde i trudne do ponownego zagniecenia. Co gorsza, pierogi wykonane z takiego ciasta będą rozklejać się w czasie gotowania.

Jak mrozić pierogi?

Jeśli chcesz zamrozić pierogi, pamiętaj o dwóch kwestiach. To czy zamrozimy potrawę przed czy po ugotowaniu, jest już kwestią naszego gustu i tego jak wiele czasu będziemy chcieli poświęcić później na ich przygotowanie. Warto jednak pamiętać, aby pierogi mrozić etapami - najpierw luźno rozłożone na tacce, a dopiero później spakowane do woreczków. W ten sposób unikniemy ich sklejania się i rozrywania.

Sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi

W przypadku świątecznych pierogów, królują trzy rodzaje farszy: grzybowy, kapuściano-rzybowy i ruski. To, które z nich zaserwujecie bliskim, zależy wyłącznie od waszego gustu i rodzinnych zwyczajów. A może macie ochotę przełamać tradycję, podając coś zupełnie nowego? W obu przypadkach warto sięgnąć po sprawdzone przepisy naszych użytkowników, którzy lepienie pierogów opanowali do perfekcji.

 

1. Ciasto na pierogi

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ciasto na pierogi bez jajka

Fot. Zamieszaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

3. Pierogi ruskie

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pierogi z grzybami

Fot. Danutast1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pierogi z kapustą i grzybami

Fot. Okawrosole na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pierogi z makiem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pierogi po łemkowsku

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pierogi z kapustą i jajkiem na twardo

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 655

15 min
8
Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 508

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4