Jakie właściwości ma dzika róża?

Dziką różę możemy spotkać w babcinym ogródku lub w czasie spaceru po parku czy też lesie. Oprócz tego, że pięknie kwitnie, jest doskonałym źródłem witamin i w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zaopatrzyć się w jej kwiaty lub owoce.

Fot.123RF/Picsel

W Polsce możemy spotkać około 20 odmian dzikiej róży. Każda z nich nieco różni się od pozostałych wyglądem i zawartością dobroczynnych składników, jednak wszystkie są doceniane przez zielarzy i wykorzystywane zarówno w celach leczniczych, jak i kulinarnych.

Kwiaty dzikiej róży najlepiej zbierać na przełomie wiosny i lata (maj-czerwiec), kiedy są świeże i pełne wartościowych substancji. Zebrane kwiaty należy rozłożyć w zacienionym, przewiewnym miejscu, żeby wyschły. Ważne, aby nie suszyć ich na słońcu- tracą wtedy kolor i właściwości.

Owoce natomiast zbieramy jesienią. Istnieją dwie szkoły zbierania owoców dzikiej róży. Pierwsza mówi, że powinniśmy to robić, kiedy są jeszcze bardzo świeże, a druga, że należy pozwolić im przemarznąć. Zerwane owoce możemy jeść na surowo (należy wcześniej pozbyć się nasion), suszyć, gotować, lub mrozić.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Lecznicze właściwości róży

Według naukowców, dzika róża zawiera 130 związków o leczniczym i dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Przede wszystkim jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej kilkukrotnie więcej niż cytrusy, nawet po wysuszeniu lub ugotowaniu. Dodatkowo, znajdziemy w niej witaminy B1, B2, E i K. Warto zauważyć, że dzięki zawartym w róży związkom, pochodzące z niej witaminy są przyswajane łatwiej niż ich odpowiedniki kupione w aptece. To wszystko sprawia, że dzika róża jest doskonałym środkiem wzmacniającym, poprawiającym odporność, a także pomagającym nam pokonać przeziębienie.

Dzika róża dobroczynnie wpływa też na serce i wątrobę. Polecana jest też osobom z nadciśnieniem i ma delikatne działanie moczopędne - można ją stosować przy zapaleniach pęcherza. Substancje, które możemy w niej znaleźć, takie jak karotenoidy, flawonoidy i polifenole to bardzo silne antyoksydanty. Pomagają w oczyszczaniu organizmu i zapobiegają rozwojowi nowotworów.

Osoby dbające o zdrową cerę powinny zaopatrzyć się w olejek różany. Nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze ma działanie łagodzące i odmładzające. Jest idealny dla cery wrażliwej i zmęczonej, gdyż pomaga pozbyć się trądziku oraz rozjaśnić przebarwienia. Do tego nawilża skórę i spowalnia tworzenie się zmarszczek.

Pobierz aplikację smaker

Jak wykorzystać różę?

Oczywiście najpopularniejszym przetworem z dzikiej róży jest słodka konfitura, którą nadziewamy pączki. Jednak ze względu na cukier stosowany do dosładzania, nie polecamy jej jako środka leczniczego. Suszone owoce róży są wartościowym składnikiem mieszanek herbacianych- warto wybierać te, w których możemy zobaczyć kawałki owocu. Oprócz tego różę możemy spożywać w postaci syropu i soku. Są szczególnie wartościowe w okresie jesienno-zimowym, kiedy powinniśmy zadbać o odporność i dobrą kondycję. Z owoców dzikiej róży możemy też zrobić wino lub nalewkę, która rozgrzeje nas po zimowym spacerze.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 132

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2