Kefir. Wszystko, co trzeba wiedzieć

Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie.

Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL


Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż jogurtu.

W kefirze znajdują się także witaminy B1, B12, K, wapń i kwas foliowy. Może być w nim także do 10 proc. tłuszczu mlecznego i minimum 2,8 proc. białka mleka.


Na trawienie

Dzięki dużej ilości i różnorodności bakterii probiotycznych, kefir jest idealnym sposobem na poprawienie trawienia. Może wspierać także mikroflorę bakteryjną w czasie antybiotykoterapii, gdyż jest naturalnym probiotykiem.

W odróżnieniu od innych produktów mlecznych, takich jak zwykłe mleko, serwatka, masło czy ser, mobilizuje on układ pokarmowy do pozbywania się resztek. Reguluje on skutecznie pracę układu pokarmowego.


Jak oczyścić organizm z toksyn? Kliknij!Jak oczyścić organizm z toksyn? Kliknij!


Na kaca

Dzięki właściwościom oczyszczającym organizm, kefir jest świetnym sposobem na łagodzenie skutków nadużycia alkoholu.


Inny niezawodny sposób na kaca. Kliknij!

Inny niezawodny sposób na kaca. Kliknij!


Na choroby

Zawarte w kefirze bakterie probiotyczne - oraz substancje wydzielające się w czasie jego trawienia - działają bardzo korzystnie także na funkcjonowanie układu odpornościowego. Niebagatelną rolę w obronie przed drobnoustrojami odgrywają także zawarte w nim witaminy, minerały i łatwo przyswajalne białka.

W wielu badaniach potwierdzono także, że kefir zmniejsza ryzyko infekcji układu pokarmowego, a nawet infekcji intymnych. Jest antybakteryjny, działa także hamująco na namnażanie się grzybów.


Na nowotwory

Regularne spożywanie kefiru działa antynowotworowo, a to m.in. dzięki temu, że sprzyja on biodegradacji kancerogennych azotynów. Guzy nowotworowe wywołane u myszy, pod wpływem kefiru zmniejszały się lub wręcz zanikały z czasem. Sprawdzono także działanie kefiranu na raka płuc u myszy i także stwierdzono jego dużą skuteczność.


Przy nietolerancji laktozy (!)

Badania potwierdziły, że niektóre kefiry można pić także wtedy, kiedy cierpimy na nietolerancję laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Podobnie działa jogurt.


Dieta dla cukrzyka nie istnieje?! Kliknij!

Dieta dla cukrzyka nie istnieje?! Kliknij!


Dla cukrzyków i nie tylko

Większość produktów mlecznych (z wyjątkiem tych słodzonych i owocowych) ma niski indeks glikemiczny (IG). Wysoki indeks glikemiczny oznacza, że po zjedzeniu danego produktu, bardzo szybko podnosi się poziom glukozy we krwi, po czym gwałtownie spada. Niski z kolei zapewnia powolne podnoszenie się i opadanie cukru. Badania pokazują, że jedzenie produktów o wysokim IG zwiększa ryzyko otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet nowotworów.

Indeks glikemiczny kefiru wynosi około 36. Z badań przeprowadzonych w 2009 wynika, że kefiry słodzone mogą mieć indeks glikemiczny na poziomie 60, co sprawia, że są w grupie o średnim IG.


Jak zadbać o stawy i kości? Kliknij!

Jak zadbać o stawy i kości? Kliknij!

Zobacz też inne niedocenione produkty: Owsianka | Skórki jabłek | Gruszka

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Kai Ling Kong "Effects of kefirs on glycemic, insulinemic and satiety responses", 2009.
Edward R. Farnworth "Kefir - a complex probiotic " [w:] "Food Science and Technology Bulletin: Functional Foods" 2005.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32778

>60 min
62
Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 395

15 min
5
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 677

15 min
9
15 min
35

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4