Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Co teraz zagości w kuchni Polaków?

Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado.

Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?

Fiolet na naszym talerzu

Jakiś czas temu niemal wszyscy przekonywaliśmy się do zielonych owoców i warzyw. Teraz kiedy ich spożywanie weszło w nawyk, warto zgodnie z zaleceniami ekspertów, wprowadzić do swojej kuchni też odrobinę koloru fioletowego w postaci jagód acai czy jagód maqui od Purella Superfoods. Produkty te działają korzystnie na układ krążenia, a także wykazują właściwości przeciwzapalne. „Fioletowe dary natury" z uwagi na ogromną ilość antyoksydantów wpływają na opóźnienie procesów starzenia organizmu, a zawarty w nich błonnik, reguluje procesy metaboliczne, przyczyniając się do efektu zmniejszenia masy ciała. To również doskonały dodatek do deserów czy jogurtów. Zarówno jagody acai jak i maqui mają najwyższą wartość ORAC (pochłanianie rodników tlenu) wśród wszystkich produktów roślinnych. Maqui ma też 22 razy więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona. Jagody te warto dodawać do porannych smoothie, owsianek czy musów. Dzięki temu nasze codzienne śniadania będą pyszne i zdrowe.

Afrykańskie drzewo Bogów

Niewątpliwie symbolem Afryki jest baobab - długowieczne drzewo odporne na działanie wysokich temperatur. Rośnie na preriach i sawannach w regionie Sahelian w środkowej Afryce, a także w zachodniej części Madagaskaru na terenach bardzo gorących i suchych. Baobab osiąga do 25 metrów wysokości, a jego pień może mieć nawet 10 metrów średnicy. Ze względu na kształt korony drzewa, która przypomina rozłożone korzenie, w afrykańskich dialektach nazywany jest „odwróconym drzewem". Jeśli do tej pory baobab kojarzył nam się tylko ze Stasiem i Nel, czyli szkolną lekturą „W pustyni i w puszczy", warto poznać również jego prozdrowotne właściwości. To prawdziwy rekordzista, jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów, który już wkrótce wkroczy do polskiej kuchni. Jego owoce mają aż 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 6 razy tyle potasu co banan oraz 5 razy więcej magnezu niż avocado. Ponadto charakteryzuje się wysokim potencjałem przeciwutleniającym (blisko 40-krotnie wyższym od pomarańczy i 6-krotnie wyższym od jagód). Nikogo więc nie powinien dziwić fakt, że dołączył do zacnego grona superfoodów. Korzyści z jego stosowania jest mnóstwo. W wersji sproszkowanej od Purelli stanowi świetne źródło antyoksydantów oraz błonnika. Produkt jest bogaty w prebiotyk, a także witaminę C, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. W kuchni można go łączyć z owocami i warzywami, np. stosować do koktajli, sałatek, wypieków czy owsianek.

Dary Ameryki Południowej

Kuchnia Ameryki Południowej coraz śmielej wkracza na polskie stoły, a wraz z nią produkty charakterystyczne dla poszczególnych regionów. Na uwagę zasługują tu m.in. jagody camu camu od Purella Superfoods, które posiadają do 50 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Nie dziwi więc fakt, że owoce te wykorzystywane są w leczeniu grypy lub przeziębienia. Owoce camu camu idealnie będą pasować do orzeźwiającego smoothie. Dla zachowania odpowiedniej odporności organizmu przez cały rok należy warto pić napoje z camu camu każdego dnia. Innym cennym produktem, pochodzącym z Peru jest maca - najwyżej rosnąca na świecie roślina przeznaczona do spożycia, nazywana peruwiańskim żeń-szeniem oraz Skarbem Inków - Darem od Bogów. Jest ona bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i E, sole mineralne i minerały: żelazo, potas, magnez. Ponadto maca ma wysoką wartość odżywczą, a także zwiększa witalność i libido. Polecana jest osobom starszym, rekonwalescentom, osobom posiadającym stresującą pracę, a także mającym stany depresyjne. Co ciekawe - maca znajduje się w diecie przygotowywanej przez NASA dla astronautów, a także wykorzystywana jest przez himalaistów, aby zwiększyć pojemność tlenową krwi. Można dodawać ją do napojów np. kawy - popularność zyskuje zwłaszcza mokka z odrobiną superfoodów.

Superfoody ważne dla zdrowia

W celu dostarczenia organizmowi wszystkich składników odżywczych i mineralnych, a także witamin niezbędne jest stosowanie urozmaiconej diety, czyli takiej która zawiera wszystkie grupy produktów spożywczych - tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny i ekspert marki Purella Superfoods. - Superfoods to produkty spożywcze, które koncentrują w sobie duże dawki poszczególnych witamin, minerałów czy antyoksydantów. Wszystkie te składniki wchłaniają się do organizmu lepiej z naturalnego pożywienia niż z suplementów diety. Dlatego też superfoody polecane są jako uzupełnienie zdrowej diety.

Po produkty superfoods powinien sięgać każdy z nas. Regularnie spożywane wpływają na pracę całego organizmu, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, a także pozytywnie wpływają na pracę wszystkich układów naszego organizmu, dlatego warto wprowadzić je do swojej kuchni, łączyć z owocami, warzywami, rybami czy mięsem. Dzięki temu wyrobimy w sobie zdrowy nawyk ich stosowania. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wielkanocne roladki z szynki

Wielkanocne roladki z szynki nadziewane mocno chrzanową pastą jajeczną. Piękn...

Odsłon: 11796

15 min
640
Ciasta Babeczki wielkanocne owieczki

Babeczki wielkanocne w kształcie owieczek to fantastyczny pomysł na świąteczn...

Odsłon: 110

60 min
1
Sałatki Niezawodna sałatka wielkanocna

Niezawodna sałatka wielkanocna to oczywiście sałatka jarzynowa z ogromną porc...

Odsłon: 232

60 min
2
Dania główne Schab w galarecie

Schab w galarecie to klasyczne danie polskiej kuchni. Prezentuje się efektown...

Odsłon: 49732

>60 min
54
Przekąski Jajka faszerowane żółtym serem

Delikatny farsz do jajek gotowanych na twardo. Przypadnie do gustu wszystkim...

Odsłon: 101

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11