Kolorowe samochody Wojtka

Wojtek do swojej wuzetki postanowił użyć dżemu morelowego. Jak myślicie czy ten pomysł spodobał się jurorom?

Ciasto

8 jaj
250 g cukru
szklanka mąki
15 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodać cukier i żółtka. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając łyżką. Wlać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12 cm na 25 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 175°C (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, następnie ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Przekroić na dwa blaty.

Krem

500 ml śmietanki 36%
6 łyżek cukru pudru
250 g serka mascarpone

Śmietankę dobrze schłodzić i ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i mascarpone.

Dżem

500 g moreli
½ opakowania środka żelującego
250 g cukru

Morele umyć i pokroić. Zagotować ze środkiem żelującym, a następnie dodać 250 g cukru. Gotować jeszcze przez trzy minuty.

Polewa

50 ml śmietanki 36%
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Śmietankę i posiekaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia.

Montaż

masa cukrowa: biała, czarna, zielona, niebieska, czerwona, żółta
jagody, maliny, czarne porzeczki do dekoracji
kakao do dekoracji

Jeden blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem (kilka łyżek zostawić do dekoracji) i przykryć drugim blatem. Ciasto polać z wierzchu ciepłą polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ulepić i postawić na ciastku samochodziki z masy cukrowej. Uzupełnić dekorację świeżymi owocami, kakao i kremem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2