Rozstrzygnięcie konkursu: Podziel się pomysłem na zdrowy deser

Coraz częściej sięgamy po zdrowsze odpowiedniki znanych i lubianych deserów. W końcu nie ma nic lepszego od możliwości delektowania się słodką przekąską, która nie dość, że nie tuczy to jeszcze jest zdrowa!

Dziękujemy za przesłanie do nas odpowiedzi konkursowych. Spośród wszystkich nadesłanych do nas zgłoszeń wybraliśmy 3, które spodobały nam się najbardziej. Książka "Zdrowe Lody" Christine Chitnis, która zawiera aż 75 przepisów na orzeźwiające, smaczne, zdrowe i naturalne zimne desery na bazie owoców, warzyw, ziół, bez chemii i konserwantów trafi do:

Pani Mgadaleny:

Daktyle, figi lub morele blenduję z migdałami, nerkowcami, solonymi orzeszkami, kakaem, kaszą, ekspandowanymi ziarnami, wiórkami kokosa- w zależności na co mam ochotę. Kolejną warstwą mojego ciasta- tą najgrubszą- stanowi zazwyczaj: "sernik" z mielonych nerkowców, pianka agarowa z mleka kokosowego, jaglany krem z masłem migdałowym, słodki mus z dyni czy tofu o smaku cytrynowym. Jako górną warstwę- top więczący moje słodkie dzieło wykorzystuję: galaretki agarowe z owoców, musy owocowe z chia, "karmel" daktylowy, zdrową polewę czekoladową- czego dusza zapragnie. Uwielbiam łączyć figowo-kokosowy spód z kremem z nerkowców i musem z mango! Albo morelowo- migdałowy z waniliową masą jaglaną i cytrynową galaretką. No i oczywiście snickers- główna atrakcja każdej imprezy. Spód z solonych orzeszków i daktyli łączę z masą "nugatową" z białej fasoli, słodzidła i mąki kokosowej, następnie polewam masłem orzechowym, karmelem z cukru kokosowego i na końcu czekoladą z oleju kokosowego, kakao i syropu klonowego. Niebo w gębie! A w dodatku tona zdrowia i zero wyrzutów sumienia:)

Pani Patrycji:

Mrożony jogurt owocowy <3
Składniki
1. Ulubione owoce, np.: maliny, truskawki, banan, jagody.
2. Jogurt naturalny.
3. Można dodać według własnego uznania, np.: cynamon, wanilię, miętę, wiórki gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
1. Owoce miksujemy w blenderze razem z jogurtem naturalnym.
2. Dodajemy resztę składników, które wybraliśmy.
3. Przygotowaną masę wkładamy do zamrażalnika (jeżeli macie foremki do lodów, możecie ich użyć).
4. Po około 30-60 minutach mrożony jogurt owocowy jest już gotowy.
Smacznego! ;) Najlepszy pomysł na zdrowy deser i pyyszny ! ;p

Pani Julii:

Lody same w sobie są ponadczasowym deserem, który zrzesza niewyobrażalną ilość ludzi, czy to w domowym zaciszu, czy podczas wakacji lub pospiesznego wyjazdu na zakupy, nie tylko w upalne dni, ale niemal przez cały rok. Istnieje niezliczona liczba sposobów ich podawania, dodatków, które można z nimi serwować, wydobywając z nich niesamowite walory smakowe, jednak myślę, że większość zgodzi się ze mną: myśląc o deserze lodowym, wyobrażamy sobie szarlotkę. Połączenie to jest niezapomnianą klasyką, którą postanowiłam osobiście odświeżyć, by deser stał się bardziej zdrowy, by cieszył kubki smakowe, nie zamartwiając nas jednocześnie wizją dodatkowych kilogramów. Jest to szarlotka jaglana, więc jak wskazuje nazwa, głównym składnikiem spodu będzie kasza jaglana, której cudowne właściwości są wszystkim znane, wzbogacona o niewielką ilość mąki orkiszowej, oleju winogronowego, jajka i uwaga - zaledwie jedną łyżkę cukru. Następną warstwę stanowią starte jabłka, wymieszane z aromatycznym cynamonem, dzięki czemu ciasto zyskuje ten wspaniały aromat, który, nie oszukujmy się, kusi niesamowicie. Całość zwieńczona jest kruszonką, która stanowi niepowtarzalne zwieńczenie wypieku. Należy szklankę płatków migdałowych wymieszać z masłem, odrobiną mąki orkiszowej i cukrem, jeśli ktoś czuje taką potrzebę. Osobiście, jest to mój ulubiony element szarlotki. Ciasto jest delikatne, pyszne, przede wszystkim zdrowe i gwarantuję, że zadowolą się nim nawet najwięksi cukroholicy, a połączone z gałką domowych lodów, będzie stanowiło istną eksplozję smaków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

Odsłon: 811

30 min
41
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 634

15 min
25
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 87

15 min
7
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45232

30 min
80
Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 97

60 min
5
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 242

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2