Grill - temat specjalny

Wyłoniliśmy laureatów V tygodnia konkursu!

Kolejny tydzień konkursu za nami. Kolejne osoby zostały nagrodzone za przepisy z makaronem Barilla w roli głównej!

Makaron z kurkami pod chrupiącą kruszonką

Potrzebne będą:

Na 2,3 porcje w zależności od tego kto ile zje :
200g makaronu Barilla Casarecce
100g kurek
1 nieduża cebula
180ml śmietanki 30%
3 łyżki śmietany 18% lub 12%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Na kruszonkę:

6 łyżek bułki tartej, im grubiej zmielona tym lepiej
50g masła stopionego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Szczypta tymianku
1 duży ząbek czosnku
1/2 cebuli

Sposób przygotowania:

Makaron gotuję wg. przepisu na opakowaniu. Kurki myję dokładnie, osuszam, większe kroję na mniejsze kawałki, małe zostawiam w całości.
W rondelku rozpuszczam masło, wrzucam posiekaną cebulkę i kurki, smażę minutę i podlewam odrobiną wody, duszę całość ok. 10 minut aż grzyby będą miękkie, dodaję obydwie śmietanki, słodką paprykę i pietruszkę, duszę 5 minut, sos z grzybami dodaję do ugotowanego makaronu.
Porcje makaronu rozkładam do małych form do zapiekania, dzięki czemu danie wygląda elegancko, nie jak typowe zapiekanki.
W misce mieszam składniki na kruszonkę, czosnek ścieram na drobnej tarce a cebulę bardzo drobno siekam, tak przygotowaną posypkę nakładam na makaron i zapiekam go w 200' aż kruszonka zrobi się rumiana.
Przepis dedykuję mojej koleżance, która stwierdziła że z makaronu nie da się zrobić nic 'fancy' ani ładnie wyglądającego, mam nadzieję że utarłam jej nosa tym przepisem :-)
Rada: Świetnym wariantem do dania będzie dodatek wędzonej szynki lub boczku.

Zobacz zwycięski przepis Pani Angeliki W. z Ostrowa, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1