Kraków kulinarną stolicą Polski

Kraków to dziś jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych nie tylko dla Europejczyków.

Co roku do stolicy Małopolski zjeżdżają zwiedzający z najdalszych zakątków świata, oczekując wyjątkowych doświadczeń, także kulinarnych. Te zaś, przekładając się bezpośrednio na gospodarczy i finansowy wzrost regionu, zobowiązują miejscowych restauratorów i ludzi odpowiedzialnych za gastronomiczny wizerunek miasta do nieustannego kulinarnego rozwoju i podnoszenia poprzeczki.

Szczypta historii i tradycji...

Specyfika kuchni małopolskiej swymi korzeniami sięga do przełomu XVIII i XIX w., czyli czasów Galicji i zaborów. Choć Kraków formalnie nigdy do Galicji nie należał, funkcjonując jako niezależne Wielkie Księstwo Krakowskie, to jego kuchnia przejęła wiele z galicyjskiej tradycji, szczególnie czerpiąc z bogactwa kuchni austriackiej. To jej wpływom krakowiacy zawdzięczają salceson podawany z sosem musztardowym, sznycel wiedeński i jeden z najpopularniejszych wypieków, bez którego trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek święta - sernik po wiedeńsku. Do najpopularniejszych potraw typowo krakowskich należy maczanka po krakowsku, która od kilku lat przeżywa swój renesans, głównie za sprawą rozkwitu kultury street foodu. W tradycyjnych restauracjach królują zaś flaczki i kaczka po krakowsku, podawana z kaszą i grzybami. Grzechem byłoby odwiedzić Kraków i nie spróbować tradycyjnej Kiełbasy Lisieckiej czy wędzonej i podsuszanej Kiełbasy Krakowskiej oraz wszechobecnego obwarzanka.

Grudzień o zapachu oscypka i cynamonu

Grudzień za sprawą towarzyszących mu bożonarodzeniowych jarmarków stał się jednym z najbardziej obleganych turystycznie miesięcy w roku. Te zaś stanowią doskonałą okazję do zgłębiania kulinarnej tradycji danego kraju. Tegoroczne Targi Bożonarodzeniowe w Krakowie trwają już od 30 listopada gromadząc na płycie rynku licznych odwiedzających, poszukujących lokalnych produktów oraz smaków. Rynek Główny pachnie w tym czasie głównie popularnym grillowanym oscypkiem podawanym z żurawiną, wyśmienitymi potrawami z grilla, prażonymi orzechami i obowiązkowym grzańcem galicyjskim, który za sprawą bogactwa korzennych przypraw i winnych procentów rozgrzewa zwiedzających w mroźne dni i wieczory.

Restauracje pękają w szwach

Nie tylko w grudniowe weekendy, ale w zasadzie każdego dnia. Sprzyjają temu rozpędzona grudniowa turystyka oraz popularne w tym czasie firmowe spotkania świąteczne, organizowane na wzór amerykańskich Christmas Party. Grudniowe oblężenie sprawia, że restauratorzy dwoją się i troją, aby sprostać wymaganiom zarówno dużych zorganizowanych grup, jaki i indywidualnych klientów nastawionych na smakowanie miasta, które staje się w tym czasie absolutną kulinarną stolicą Polski. Po zwiedzaniu Targów Bożonarodzeniowych warto bowiem wybrać się do restauracji słynących z typowej kuchni staropolskiej, aby dopełnić smaku i klimatu przedświątecznego Krakowa. A takich na kulinarnej mapie miasta znajduje się niemało, szczególnie w okolicach Rynku Głównego. Obok całorocznej karty znajdziemy w nich także menu sezonowe, w tym przypadku świąteczne, obfitujące w ryby, pierogi i wyśmienite tradycyjne wypieki, w tym świąteczne makowce i serniki.

- W naszej karcie szczególną popularnością cieszą się w tym czasie pierogi z kapustą i grzybami, wyśmienita strucla z łososiem i kapustą, a także mięsa - szczególnie zaś kaczka i dziczyzna - mówi Barbara Niechaj, managerka jednej z najstarszych krakowskich restauracji - Hawełka. Klienci do tego stopnia cenią sobie naszą tradycyjną kuchnię, że w grudniu rozszerzamy ofertę i prowadzimy sprzedaż naszych produktów podczas organizowanego w restauracji kiermaszu. Dzięki temu mogą oni cieszyć się smakiem swoich ulubionych dań także przy własnym, świątecznym stole. Pośród zamówień królują oczywiście wypieki, szczególnie serniki i makowce. W dzisiejszych czasach coraz mniej osób ma czas na to, aby samodzielnie poświęcić przynajmniej kilka dni na przygotowanie wszystkich tradycyjnych świątecznych przysmaków, wychodzimy im zatem naprzeciw - dodaje.

Podobną ofertę znaleźć można także w wielu innych krakowskich restauracjach. Wystarczy zadzwonić lub za pomocą mediów społecznościowych skontaktować się ze swoim ulubionym miejscem i zapytać o świąteczną ofertę na zamówienie. Z pewnością dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzimy sporo czasu, który możemy przeznaczyć na spotkania z przyjaciółmi oraz inne przyjemności.

Artykuł powstał we współpracy z Restauracją Hawełka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 353

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4