Królewskie śniadanie

Chińskie przysłowie - „Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – bez względu na porę roku i klimat zawsze będzie aktualne. To, co zjemy o poranku znacząco wpłynie na cały nasz dzień. Oto pomysł na to, jak zdrowo osłodzić sobie życie.

Po co śniadanie?/Fot.123.RF

Ile kultur, tradycji, babcinych sekretnych przepisów tyle pomysłów na to, od czego rozpocząć dzień. Większość z teorii związanych ze zdrowym żywieniem jest zgodnych co do tego, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Ponoć najlepiej zasiąść do niego między godziną 7:00 a 9:00. Dzięki poprawnej żywieniowej praktyce obudzimy nasz organizm i system trawienny. Taki zdrowy zastrzyk energetyczny pozwoli nam prawidłowo funkcjonować przez cały dzień.

Na talerzu

Ważna jest kompozycja i dobór składników, aby stworzyć zbilansowany i zharmonizowany posiłek, który nie tylko dobrze wpłynie na nasze zdrowie, ale również poprawi samopoczucie. Po przebudzeniu warto wypić szklankę gorącej wody, która korzystnie działa na system trawienny i pomaga przyspieszyć usuwanie nadmiaru płynów z ciała. Możemy urozmaicić sobie ten napój dodając odrobinę soku z cytryny i miodu.

Po takim wstępie czas na śniadanie. W zależności od pory roku będzie się ono trochę różniło. W jesienno-zimowym okresie warto postawić na ciepłe, energetyczne śniadania, które dodatkowo nas rozgrzeją.

Entuzjaści chińskiej medycyny polecają wszelkiego rodzaju gorące zupy. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie zjeść o poranku talerza pomidorowej z ryżem, możecie przygotować na ciepło np. owsiankę, kaszę jaglaną, czy własnoręcznie skomponowane musli. Najbardziej wartościowe są śniadania składające się ze zbóż lub płatków zbożowych, do których można dodać owoce, dżem czy różnego rodzaju lekko prażone pestki. Po takim posiłku długo będziemy czuli uczucie sytości i przyjemne wewnętrzne ciepło.

 

Pobierz e-booka Najlepsze śniadania z dżemem Łowicz w formacie pdf. Kliknij!

Pobierz e-booka Najlepsze śniadania z dżemem Łowicz w formacie epub. Kliknij!

AdvertisementNajlepsze śniadania z dżemem Łowicz w formacie mobi

 

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Słodkie co nieco

Nie wszystko co słodkie jest dla nas niekorzystne. Oczywiście, powinniśmy się wystrzegać zjadania typowych słodyczy na śniadanie, jak: batoniki, kremy czekoladowe czy słodkie desery, w których przeważają cukry, niezdrowe tłuszcze i puste kalorie. Te elementy nie tylko nie dodają nam zdrowej energii, ale dodatkowo przyczyniają się do powstania różnego rodzaju chorób. Zamiast tych produktów warto do słodkiego śniadania dodać wspominane wcześniej ulubione owoce. Jeśli nie mamy pod ręką świeżych sezonowych pyszności, zawsze możemy je zastąpić ich suszoną wersją lub dobrej jakości dżemem, który w słodki sposób zwieńczy nasze królewskie danie.

Przykładem może być śniadanie z królową wszystkich kasz - kaszą jaglaną i dżemem. Na wrzącą wodę zmieszaną z mlekiem migdałowym lub krowim wrzucamy kaszę jaglaną wraz z suszonymi owocami oraz masłem. Dodajemy szczyptę soli, kardamonu oraz odrobinę tartej gałki muszkatołowej i imbiru. Następnie przez 20 minut gotujemy wszystko pod przykrywką na małym ogniu, aż kasza stanie się miękka. Na talerzu dodajemy ulubiony dżem owocowy. Jego słodka nuta zmieszana z delikatnym smakiem kaszy jaglanej od samego rana wprawi każdego w dobry nastrój.

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA. Kliknij!

Jaki jest twój pomysł na śniadanie? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka rzodkiewkowa wiosenna

Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...

Odsłon: 402

30 min
4
Ciasta Babka wielkanocna

Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...

Odsłon: 3595

30 min
8
Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 1030

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4