Krótka historia lodów

Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu.

Fot. 123RF/Picsel


Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw. Pierwszy znany mrożony deser wymyślili właśnie Persowie - nazywał się on faloodeh, a w jego skład wchodził makaron, mączka kukurydziana, woda różana, sok z cytryny i czasem pistacje. Ten deser, o egzotycznym dla nas składzie, przyrządzany jest do dziś w Iranie, Afganistanie, Indiach i Pakistanie i cieszy się dużą popularnością.

 

Lody przekleństwem niewolników

W mrożonych deserach zasmakował też cesarz Neron. Do tego stopnia upodobał sobie lód dosładzany miodem, z dodatkiem orzechów i owoców, że posyłał niewolników w góry, z nakazem dostarczania wielkich brył lodowych.

Powszechnie uważa się, że lody wynaleźli Chińczycy, około 5000 lat p.n.e., a ich recepturę do Europy przywiózł Marco Polo w roku 1295. Chińczycy do lodów dodawali mleko jaków - była to nowość w Europie, gdzie wcześniej spożywano sam lód w połączeniu z miodem i owocami. Włosi, którym Marco Polo udostępnił recepturę, zaczęli wzbogacać deser o śmietanę, cukier, jajka i aromaty, aby móc uzyskać różne smaki. I osiągnęli w tym mistrzostwo - do dziś lody włoskie uchodzą za jedne z najlepszych na świecie.

 

Popularne w Polsce lody włoskie, różnią się nieco od oryginału - nie są aż tak gęste i słodkie, jak w słonecznej Italii, mają charakterystyczny stożkowy wygląd, a serwowane są wprost z automatu. W czasach PRL-u w sklepach pojawił się też deser o nazwie "ciepłe lody" - jest to bardzo słodka masa bezowa podawana w waflowym kubku, wyglądem przypominająca właśnie kręcone, polskie lody włoskie. Deser ten możemy przygotować własnoręcznie w domu lub po prostu kupić w cukierni.

 

Zrób lody w domu

Lody produkowane przemysłowo składają się z mleka, śmietanki, cukru i dodatków smakowych. Gotową mieszankę pasteryzuje się - podgrzana zostaje do temperatury około 85°C , a następnie ochładza do 4°C. Po kilku godzinach wlewa się ją do maszyny, w której jest chłodzona aż do -10°C i jednocześnie intensywnie mieszana - dzięki czemu do lodów dostaje się powietrze i staje się one gładkie i puszyste.

 

A jak zrobić lody metodą domową? Wbrew pozorom nie jest to trudne, choć czasochłonne. Żółtka z cukrem mieszamy w garnuszku włożonym do wrzątku, następne wlewamy zagotowane mleko i cały czas mieszając, studzimy. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i zamrażamy masę. Należy ją kilkakrotnie mieszać w trakcie mrożenia - dzięki temu lody będą miały odpowiednią konsystencję. Podstawowy przepis na lody daje możliwości eksperymentowania ze smakami i dodatkami, dzięki czemu możemy uzyskać oryginalny i pyszny deser.

 

Ponad 600 przepisów na lody domowe. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 921

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1530

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4