"Cud metaboliczny" Diane Kress

Autorka książki od ponad dwudziestu pięciu lat pracuje jako dietetyk. Ale pomysł na cud metaboliczny pojawił się dopiero, kiedy sama zaczęła zmagać się z tyciem.

Podstawą tej diety były doświadczenia dietetyczki i jej podopiecznych. Wielu z nich, a także sama autorka, zauważyło, że w pewnym momencie życia zaczynają tyć, niezależnie od tego, co by nie robili. Ich znajomi ćwiczą i jedzą podobnie i chudną, a oni nie. Diane Kress uznała, że przyczyną jest tzw. metabolizm B, czyli taki metabolizm, który sprawia, że organizm w nadmierny sposób reaguje na węglowodany. To sprawia, że zwiększa się poziom insuliny wydzielanej w organizmie oraz magazynowanego tłuszczu. Według autorki to właśnie jest przyczyną nadwagi i otyłości, a także nieskuteczności diet i ćwiczeń, u wielu osób.

Zaletą tej diety jest to, że nie jest to "terapia szokowa", trwająca tydzień czy miesiąc. Tę dietę można z powodzeniem stosować przez całe życie. Tytułowe 3 kroki do uzyskania szczupłej sylwetki to 3 etapy trwające po kilka tygodni.

Pierwszy etap cudu metabolicznego trwa 8 tygodni. W tym czasie zmniejszamy ilość zjadanych węglowodanów. Podczas drugiego etapu, który powinien trwać aż do osiągnięcia wymarzonej wagi, rozsądnie wprowadzamy węglowodany - w odpowiedniej formie i o odpowiednich porach. Trzeci etap trwa już do końca życia i polega na zróżnicowanej, zbilansowanej diecie i utrzymywaniu prawidłowej wagi ciała.

W książce można znaleźć sporo przepisów odpowiednich dla poszczególnych faz diety. Są to dania przede wszystkim zdrowe, ale to nie znaczy, że są to same sałatki. Znalazłam nawet przepis na pizzę.

Wadą tej diety jest to, że mimo zapewnień autorki wydaje się dość skomplikowana, przynajmniej na samym początku. Być może po tygodniu stosowania stałaby się prosta i oczywista, szczególnie, że jest "długoterminowa".

Tytuł: Cud metaboliczny
Autor: Diane Kress
Tłumacz: Aneta Borucka
Premiera: 31.01.2011
Wydanie: I
ISBN:978-83-7674-126-0
EAN: 9788376741260
Stron: 324
Cena: 34,90 zł
Wydawnictwo Replika

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1