W książce Gotowanie bez mleka doktor Florence E. Schroeder opisuje te zjawiska wraz ich następstwami i ograniczeniami, które powodują. Pozycja ta jest szczególnie przydatna dla osób, które pragną uzyskać więcej informacji na temat nietolerancji mleka i laktozy.
Autorka, która z górą od 30 lat sama cierpi na nietolerancję laktozy, walczy w niej z obiegową, lecz nieprawdziwą opinią, jakoby spożywanie produktów mlecznych było niezbędne dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. W jasny i przystępny sposób wyjaśnia czym jest nietolerancja mleka i laktozy, opisuje typowe symptomy tego schorzenia oraz podpowiada, w jaki sposób zachować zbalansowaną dietę bez spożywania nabiału. Mleko krowie pod każdą inną nazwą również potrafi wywołać niepożądane reakcje. Właśnie dlatego autorka uczy czytelników, jak czytać informacje zawarte na produktach, a dotyczące ich składu.
Książka zawiera ponad 400 przepisów na różnorodne potrawy przygotowywane bez udziału mleka i jego pochodnych. Znajdziemy w niej nie tylko znakomite propozycje przygotowania mięs i dań głównych, ale również warzyw, sałatek, zup, kanapek, sosów, pieczywa i deserów, a nawet napojów. Wszystkie potrawy są łatwe w przygotowaniu i możliwe do wykonania nawet przez osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni.
Istotną część poradnika stanowi rozdział dotyczący produktów bogatych w wapń oraz tych
z wysoką zawartością laktozy. Całość zamyka długa lista adresów stron internetowych, na których czytelnik znajdzie wiele informacji, porad i wskazówek dotyczących tematów poruszanych w tej książce.
DIETA BEZMLECZNA. PORADNIK DLA UCZULONYCH
Żyjemy w czasach, w których alergie są zjawiskiem dość powszechnym, a każdy z nas z pewnością zna osobę, cierpiącą na alergię pokarmową. Jednym z najbardziej powszechnych, a jednocześnie najtrudniejszych do zdiagnozowania jej odmian jest alergia na mleko krowie i jego produkty. Równie niepokojącym zjawiskiem staje się coraz częściej nietolerancja mleka i laktozy.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Przekąski
Szparagi w boczku na grilla
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
- Grill
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Szparagi
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
- Jajka
Odsłon: 87
2
Dania główne
Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
7
REKLAMA