Jaglany detoks - kolejny krok

Jaglany Detoks Marka Zaremby w przeciągu kilku dni stał się bestsellerem wśród tysięcy osób, które zmieniły nie tylko swój sposób odżywania, ale i całe swoje życie. Teraz czas na Jaglany Detoks. Kolejny krok. Dlaczego?

Książka ta ma niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć! Detoks czas zacząć!

Jaglany detoks - kolejny krok

Z tej książki dowiesz się:

-jak przeprowadzić detoks i co jeść po detoksie

-jak uporać się z infekcjami

-jak zaplanować detoks po ciąży

-jak połączyć bieganie z detoksem.

"Jaglany Detoks uderza ponownie i to ze zdwojoną siłą. To nie tylko książka z przepisami, ale przede wszystkim książka o tym, jak znaleźć sposób na życie i odkryć na nowo zapomnianą mądrość o leczniczej mocy pożywienia. Jesteśmy pod wielkim wrażeniem!" - Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz,autorzy książki "Kipi kasza"


O autorze:

Marek Zaremba - dyplomowany dietoterapeuta, specjalista medycyny komórkowej i terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Autor bloga gotujzdrowo.com. Od kilku lat prowadziwarsztaty kulinarne w akademii kulinarnej Kulinare Gotuj Zdrowo! Kocha gotowanie i wszystko, co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.

Wydawnictwo Pascal
Data premiery: 2016-10-26

 

PASZTET JAGLANY Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

pasztet jaglany

Składniki na 1 foremkę:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • pomidory suszone w zalewie (ok. 8 szt.)
  • ¹⁄³ szklanki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego koperku
  • ¹⁄³ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • sól morska lub himalajska do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę gotuj w niewielkiej ilości wody ok. 20 minut lub do momentu, kiedy nieco się rozpadnie. Warzywa zetrzyj na tarce. Suszone pomidory, cebulkę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni podsmaż cebulkę. Przełóż do innego naczynia. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć utartą cukinię i podduś, nie dopuszczając, aby puściła wodę. Dodaj pozostałe warzywa, a po 10 minutach duszenia wlej przecier. Po przestygnięciu połącz warzywa z soczewicą, dodaj oliwę, przyprawy, kaszę oraz siemię lniane. Dokładnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Rada autora:

Każdy, kto pragnie zmienić nawyki żywieniowe i poczuć smak zdrowia w roślinnej kuchni, powinien zawsze mieć pod ręką ulubiony pasztet warzywny. Ten przepis jest kombinacją naszych ulubionych warzyw i przypraw. Takie pasztety możemy przechowywać dość długo w lodówce. Ten przepis powinny zapamiętać osoby, których skóra ma tendencje do przesuszania się.

 

PSTRĄG W MIGDAŁACH ZE SZPINAKIEM, BURACZKI Z NUTĄ CYTRYNY, JABŁKIEM I FENKUŁEM

pstragSkładniki na 1-2 porcje:

  • 1-2 filety z pstrąga
  • 2-4 łyżki płatków migdałowych
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • ½ łyżeczki estragonu
  • ¹⁄³ łyżeczki kurkumy
  • skórka z ½ cytryny
  • oliwa
  • 4 szklanki szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 upieczone buraki
  • 1 jabłko
  • ½ małego ząbka czosnku
  • ½ łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • mały kawałek fenkułu (opcjonalnie)
  • szczypta suszonego tymianku

Przygotowanie:

Zetrzyj buraki, jabłko i fenkuł na drobnej tarce. Dodaj skórkę z cytryny, pastę sezamową, utarty lub wyciśnięty czosnek, dopraw solą i suszonym tymiankiem. Wymieszaj i odstaw. Pstrągi umyj, osusz i dopraw solą, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp estragonem, kurkumą, skrop oliwą i posyp płatkami migdałów. Zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Kiedy ryba się piecze, podsmaż na oliwie szpinak z dodatkiem pokrojonego w płatki czosnku, dopraw solą, gałką muszkatołową i serwuj z upieczoną rybą oraz surówką z buraczkami.

Rada autora:

W trakcie Jaglanego Detoksu dopuszczamy rybę i drób. Szczególnie osoby, które wykonują intensywną pracę fizyczną lub z jakiegoś powodu są osłabione, powinny zaplanować kilka takich dań. Ryby są dość zakwaszające, więc w tym przepisie dla równowagi dodałem mocno alkalizujący szpinak oraz buraka. Migdały sprawią, że ryba będzie aromatyczna, chrupka i nie wyschnie podczas pieczenia.


DELICJE JAGLANE Z MALINOWYM DŻEMEM CHIA

ciastka jaglaneSkładniki na ok. 15 ciasteczek

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 80 ml oleju kokosowego
  • 12 daktyli
  • 1 banan
  • 3 łyżki mąki kasztanowejlub z ciecierzycy
  • ¹⁄³ szklanki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Do musu:

  • 1 szklanka malin świeżych
  • lub mrożonych
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżki nasion chia
  • ½ łyżeczki agaru

 

Przygotowanie:
Maliny delikatnie podgrzej, dodaj ksylitol, nasiona chia i agar. Dokładnie wymieszaj, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki. Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby były przykryte. Po upływie 15 minut odcedź, posiekaj je bardzo drobno. Do naczynia wsyp płatki, dodaj posiekane daktyle i pozostałe składniki, wlej też 1/3 szklanki wody, w której moczyły się daktyle. Wszystkie składniki zagnieć razem. Blachę wyłóż pergaminem. Uformuj okrągłe ciasteczka, zrób w każdym wgłębienie i wypełnij je dżemem malinowym chia. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Rada autora:

Gwarantuję, że te jaglano-owsiane delicje rozejdą się błyskawicznie! Wasze maluchy będą skakać z radości. Po detoksie możecie sobie przygotowywać te energetyczne ciasteczka, kiedy tylko macie ochotę - to zdrowa przekąska do pracy lub w plener. Po upieczeniu można przechowywać je w pudełku. Malinowy dżem chia doskonale pasuje do wielu innych deserów oraz do jaglanych naleśników.

 

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4