Kuchnia lekkostrawna. Szkoła gotowania

„Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów.

Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt natrętnymi sosami, okrasami czy dodatkami, albo też agresywnym gotowaniem, wydłużonym i często niezdrowym. Przed nami gastronomia, która może stać się, jeżeli nie swoistą filozofią życia, to przynajmniej kodeksem postępowania przy stole i nie tylko. Rodzajem kuchni, która chce zaspokoić nasze pragnienie lekkości i naturalności.

Książka podzielona została na działy: przekąski, dania pierwsze i drugie oraz desery, proponuje kuchnię „lekką" nie dlatego, że ten sposób gotowania jest tani czy nieskomplikowany, ale dlatego, że pozbywamy się wszystkiego, co nie jest konieczne. Spaghetti, lasagne i ravioli proponujemy w wersji pełnoziarnistej albo przygotowane przy użyciu mąki alternatywnej, jak na przykład gryczanej: towarzyszą im zawsze warzywa.

W dziele poświęconym drugim daniom można znaleźć potrawy zapiekane w piekarniku, na przykład w folii, albo też gotowane na parze. Pozwala to zredukować ilość kalorii, ale nie wpływa na smak. Tak samo w przypadku podsmażania na patelni proponujemy opcję nacechowaną lekkością: klasyczną duszoną pierś z kurczaka można dusić w napoju ryżowym, chudszym i lekkostrawnym, bez podsmażania. Tak samo pulpeciki z tuńczyka w potrawce eliminują problemy trawienne, które wynikają ze smażenia.

 

Wydawnictwo Jedność

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 367

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 225

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0