Razem z pisarzem Ferencem Máté i jego żoną Candace, malarką, wyruszamy krętą, obsadzoną cyprysami drogą w poszukiwaniu ich wymarzonego domu i równie wymarzonej winnicy w Toskanii. W Montalcino - najbardziej prestiżowej winnej strefie, słynącej z legendarnego Brunello - udaje im się kupić położony na wzgórzu trzynastowieczny klasztor, a wraz z nim dwadzieścia cztery hektary lasu, gajów oliwnych oraz doskonałej ziemi pod uprawę winorośli.
- Marzyłem o własnej winnicy - pisze Ferenc Máté - o krzątaninie związanej z vendemmia, czyli winobraniem, przerywanym w południe na obiady, podawane przy długich stołach w cieniu altanki, żebym mógł potem lekko wstawiony powrócić pomiędzy winorośle i z szerokim uśmiechem zbierać grappoli dwa razy szybciej. Marzyłem też o tygodniach spędzanych w piwnicy w trakcie fermentacji oraz o odurzającym słodkawym zapachu, wypełniającym powietrze i unoszącym się za człowiekiem prosto w gwiaździstą noc. Rozmyślałem o długich zimowych wieczorach i dębowych beczkach, wypełnionych drzemiącym dojrzewającym winem. Marzyłem wreszcie o tym, co najlepsze - o butelce stojącej na obrusie, odbijającej płomień świecy, oraz o gościach, którzy z podziwem przyglądają się gustownej etykiecie naszego własnego wina.
Winnica w Toskanii to opowieść o marzycielach, którzy postanawiają przemienić opuszczoną ruinę w dom z bajki, a na zaniedbanej ziemi stworzyć najbardziej romantyczną winnicę zdolną oczarować cały świat. To trzeba kochać. Bo jak inaczej poskromić niepokorny traktor i poradzić sobie z eksplodującymi kadziami fermentującego wina? Ile wytrwałości, determinacji i... poczucia humoru potrzeba, by zrobić remont osiemsetletniego domu, obsadzić winoroślą sześć hektarów ziemi i doczekać się pierwszych zbiorów?
Mocna, męska, zdecydowana proza. Máté stworzył wino na swoje własne podobieństwo.
- The New Yorker
Ferenc Máté - żeglarz, pisarz i producent wina. Z pochodzenia Węgier, mieszkał w Kanadzie, Kalifornii, Nowym Jorku, Paryżu i Rzymie. Następnie osiadł w trzynastowiecznym klasztorze w Toskanii, gdzie wspólnie z rodziną prowadzi winnicę Máté, produkującą cenione na całym świecie gatunki win - Sangiovese, Merlota, Cabernet Sauvignon oraz Syrah. Autor międzynarodowego bestsellera The Hills of Tuscany. Napisał także powieść Ghost Sea, pierwszą część cyklu powieści historyczno-przygodowych. Obecnie pracuje nad jego drugą częścią, Sea of Lost Dreams.
Winnica w Toskanii
Autentyczna historia małżeństwa Máté pełna jest niepowtarzalnego smaku idyllicznej Toskanii, szlachetnych trunków i rozpływających się w ustach potraw. Doskonała lektura nie tylko dla miłośników podróży i wina.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Zupy
Zupa na pieczonym kurczaku
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
13
Przekąski
Placki ziemniaczane
Polecam.
- Impreza
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Placki
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 856
21
Desery
Rogaliki budyniowe
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Rogaliki
Odsłon: 145
4
Dania główne
Łazanki z kapusty kiszonej z pieczarkami
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Kiełbasy
Odsłon: 9265
55
REKLAMA