Claus Meyer wychowywał się na klopsikach w puszkach, ziemniakach w proszku, barwnikach do sosów i kostce rosołowej. Jego dzieciństwo przypadało na lata sześćdziesiąte, które były chyba najciemniejszym okresem w historii duńskiego odżywiania się.
Jego przygoda z gotowaniem rozpoczęła się zaraz po maturze, kiedy pojechał do Francji pracować jako au pair. Na skutek szczęśliwego zbiegu okoliczności ostatecznie zamieszkał z rodziną francuskiego piekarza w Agen w Gaskonii. Tam okazało się, że ma prawdziwą obsesję na punkcie jedzenia i gotowania: - W Danii przyrządzenie wieczornego posiłku z półproduktów zajmowało mojej matce więcej niż pół godziny. Zjadaliśmy go we trójkę z ojcem maksymalnie w dziesięć minut. Za to w Agen codziennie poświęcaliśmy mnóstwo czasu na gotowanie i całymi godzinami biesiadowaliśmy z przyjaciółmi i rodziną - pisze Claus Meyer.
Dzięki temu doświadczeniu Claus Meyer zrozumiał, że pragnie odmienić kulturę kulinarną swojej ojczyzny. Książka Wszystkie smaki Skandynawii jest efektem wielu lat pracy nad kształtowaniem nowej kuchni skandynawskiej, a przede wszystkim zapisem tego, co pojawiało się na jego rodzinnym stole przez ostatnich kilka lat.
Po ten poradnik kulinarny powinni sięgnąć wszyscy, którzy inspirują się skandynawskim stylem życia. Można w niej znaleźć przepisy na dobrze znane nam proste domowe jedzenie (kartoflanka na kilka sposobów, różne rodzaje klopsików), bardzo dużo inspiracji dla tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku, smażoną owsiankę, czy pieczone rzepy ze szczawiem i miodem.
Książka podzielona jest na cztery rozdziały, zgodnie z porami roku. W ramach rozdziałów podane są przepisy na zupy i przystawki, mięsa, ryby, proste lekkie potrawy, warzywne dodatki oraz wypieki i słodkości. Warto podkreślić, że Claus Meyer propaguje jedzenie chleba do głównych posiłków, co powinno spodobać się wszystkim wielbicielom dobrego pieczywa. Namawia nas przy tym, na samodzielne pieczenie chleba.
Mógłbym bez trudu opracować książkę kucharską, w której opisane dania przyrządzałbyś nie dłużej niż pół godziny - pisze we wstępie do książki Claus Meyer - Po namyśle wybrałem te przepisy, bo uważam, że są tak smakowite, iż usprawiedliwiają większy nakład pracy. To również taka książka kucharska, którą będę mógł z dumą wręczyć dzieciom - dodaje.
Zachęcamy zatem wszystkich do szukania inspiracji kulinarnych we Wszystkich smakach Skandynawii i wspólnego, rodzinnego gotowania.
O Autorze:
Claus Meyer jest współzałożycielem i współwłaścicielem kopenhaskich restauracji Noma, Radio, Studio i Almanak. Opublikował czternaście książek kucharskich. Był gospodarzem duńskiej wersji międzynarodowego programu telewizyjnego "Nowe skandynawskie gotowanie", pokazywanego w ponad pięćdziesięciu krajach.
Do Meyera należy również kilkanaście rzemieślniczych piekarni i delikatesów, sad, mikrofabryka octu, palarnia kawy oraz agencja pośrednictwa pracy, obsługująca najlepsze restauracje świata, reprezentująca ponad dwudziestu szefów kuchni. Ponadto Meyer szefuje akademii kulinarnej, założył fundację Melting Pot i prowadzi wykłady z zakresu odpowiedzialności społecznej wielkich korporacji.
Meyer był również inicjatorem odrodzenia kuchni skandynawskiej. W 2004 roku, razem grupą wybitnych szefów kuchni opracował skandynawski manifest kulinarny, który od tamtej pory stał się inspiracją dla większości ludzi związanych z nordycką gastronomią.
Zainspiruj się skandynawskim stylem życia!
Jedz chleb, dobrze doprawiaj, korzystaj z produktów lokalnych i sezonowych i nie żałuj czasu na gotowanie i jedzenie. To główne rady Clausa Meyera, gwiazdy kuchni skandynawskiej. Meyer jest właścicielem słynnej restauracji Noma, kilkanastu piekarni i delikatesów, sadu, mikrofabryki octu i palarni kawy.
Tytuł: Wszystkie smaki Skandynawii
Autor: Claus Meyer
Premiera: 23 listopada
Wydawnictwo: Buchmann