Kuchnia daleka i bliska - nowe programy w Kuchnia+

W kwietniu amatorzy gotowania będą mogli poznać kuchnię odległych zakątków świata, m.in. Urugwaju, Butanu czy Nowej Funlandii – a to za sprawą odwiedzającego miejsca nieznane Anthony’ego Bourdaina.

Fot. materiały prasowe

11. sezon bijącej rekordy oglądalności i uhonorowanej nagrodą Emmy serii „Anthony Bourdain: miejsca nieznane" to zapis ostatnich wypraw popularnego, amerykańskiego szefa kuchni. Tym razem odwiedził on zachodnią Wirginię, Nową Funlandię, Urugwaj, Armenię, Butan, Berlin, wybrzeże Zatoki Meksykańskiej w USA oraz Hongkong. W każdym z tych miejsc odkrywał lokalne przysmaki - często zaskakujące nawet dla niego, oraz poznawał typowe dania i składniki wykorzystywane w danym regionie. W nowej serii Anthony Bourdain po raz kolejny pokazał, jak oryginalna, nieoczywista, a zarazem oszołamiająco smaczna może być kuchnia w różnych zakątkach świata.
Anthony Bourdain popełnił samobójstwo w czerwcu ubiegłego roku. Ten amerykański szef kuchni był znany na całym świecie dzięki swoim kulinarno-podróżniczym programom: „Miejsca nieznane" oraz „Bez rezerwacji". Oba formaty można oglądać w Polsce w stacji Kuchnia+. Był autorem książek oraz jurorem w brytyjskiej i amerykańskiej edycji programu "The Taste". Premiera: sobota, 6 kwietnia 2019 r., godz. 20:15 (po dwa odcinki)
Po sukcesie programu „James Martin: francuska przygoda" brytyjski szef kuchni wyrusza na podbój kolejnego kraju słynącego z charakterystycznych smaków - Stanów Zjednoczonych. W programie „James Martin: amerykańska przygoda" wraz ze swoim zaufanym zespołem zwiedzi kraj od wybrzeża do wybrzeża, zaczynając w Kalifornii i kończąc w Nowym Jorku. Kolejne stany przemierza kilkunastoma różnymi pojazdami: od klasycznego Harleya Davidsona, przez furgonetkę, aż po kultowego Pontiaca z lat 70. Po drodze kosztuje wszelkich lokalnych specjałów i opowiada, jak można je przygotować we własnej kuchni. Premiera: czwartek, 4 kwietnia 2019 r., godz. 18:00
„365 obiadów Mariety Mareckiej" to program, który pokazuje, że przygotowanie posiłków dla całej rodziny nie musi być żmudną i uciążliwą pracą. Wystarczy dobry pomysł i kilka sprytnych tricków. W szóstym sezonie Marieta Marecka podzieli się swoimi sposobami na oszczędne i przemyślane zakupy oraz odpowiedzialne gotowanie - zdrowe i jak najmniej szkodliwe dla środowiska. Tym razem w programie zostaną zaprezentowane przepisy na nowoczesne i tradycyjne potrawy wielkanocne, nietuzinkowe posiłki z grilla, czy dania inspirowane kolorami, takimi jak oranż czy róż. Widzowie przekonają się, że dziecko w kuchni... niekoniecznie oznacza kłopoty, a wspólne gotowanie może stanowić przyjemną i pożyteczną formę spędzania wolnego czasu z rodziną. Nowy sezon to także kulinarne inspiracje na babski wieczór czy dzień ojca. Tym razem nieco miejsca poświęcono również tzw. comfort food, czyli jedzeniu przygotowanemu w tradycyjny sposób, które ma dla gotującego wartość sentymentalną. Uwielbiana przez widzów prowadząca podzieli się kolejną porcją prostych do przygotowania i niezwykle smacznych przepisów. Premiera: sobota, 13 kwietnia 2019 r., godz. 17:00

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
9
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 540

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2