Kulinarny mistrz z Modeny w Krakowie

Luca Marchini, wielokrotnie nagradzany włoski szef kuchni, zdobywca prestiżowej Gwiazdki Michelin, 17 maja odwiedzi Kraków, aby razem z Giacomo Monzali (Studio Qulinarne) przygotować „Kolację na 4 ręce”. Będzie to kolejna okazja do degustacji wyrafinowanych dań podczas tego wyjątkowego w Polsce wydarzenia.

Włoski kucharz pojawi się w Krakowie na specjalne zaproszenie restauracji Studio Qulinarne, której właścicielką jest Katarzyna Grüning, a szefem kuchni Giacomo Monzali. W lokalu organizowane są cykliczne spotkania z „gwiazdkowymi" szefami w ramach inicjatywy kulinarnej „Kolacja na 4 ręce". Wieczór z udziałem Luci Marchini to już trzecia odsłona projektu.

- Zainteresowanie, z jakimi spotkały się dotychczasowe realizacje „Kolacji na 4 ręce", pokazuje, że w naszym kraju jest duże zapotrzebowanie na tego typu inicjatywy. Nasi goście chcą poznawać kuchnię na najwyższym poziomie i potrawy, których nie podaje się na co dzień, wymagających dokładnego przemyślenia, ogromnego doświadczenia kucharzy, a także niebywałego kunsztu - mówi Katarzyna Grüning.

Na dwóch pierwszych odsłonach wydarzenia „Kolacja na 4 ręce" gościli: 23 Felice Lo Basso, a 4 kwietnia Diego Rossi. Obaj to wybitni włoscy kucharze nagrodzeni Gwiazdką Michelin.

Wiedza od najlepszych szefów

Luca Marchini pochodzi ze środkowych Włoch z regionu Toskanii. Od wczesnych lat dużo podróżował, by w końcu osiąść w miejscowości Modena w północnej części kraju. W pobliżu historycznego centrum miasta otworzył swoją autorską restaurację, L'Erba Del Re, która zdobyła duże uznanie w świecie gastronomii, a w 2014 roku została odznaczona Gwiazdką Michelin.

Marchini pierwsze kulinarne inspiracje czerpał do matki Gabrielli, z pomocą której już od najmłodszych lat odkrywał pasję do gotowania. Na początku kariery pracował u słynnego szefa Massimo Bottura w restauracji Bottura's Osteria Francescana - to tam podjął ostateczną decyzję o porzuceniu studiów na kierunku rachunkowości i całkowitemu poświęceniu się karierze kucharskiej. Dwa lata później poznał Bruno Barbieri, dwugwiazdkowego szefa i słynną telewizyjną osobowość, z którym współpracował w restauracji Inn Solarola. To doświadczenie wywarło duży wpływ na styl gotowania Luca Marchini. Kolejnym przystankiem w drodze do stworzenia przez niego autorskiego konceptu kulinarnego była praca z Francuzem Jean Louis Nomicos, który ma na swoim koncie prowadzenie kilku restauracji odznaczonych Gwiazdką Michelin.

W końcu, w 2003 roku, Luca Marchini otworzył w Modenie lokal L'Erba Del Re, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza królewskie zioło. Włoch swoją kuchnię porównuje do karuzeli, w której zabawa przenika się z ironią a świadomość z powagą każdego dania. To wszystko kształtuje prawdziwie unikalne doznania.

***

Restauracja Studio Qulinarne znajduje przy ul. Gazowej 4 w zabytkowym budynku dawnego garażu zajezdni autobusowej na terenie Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie. To miejsce, w którym autorska i innowacyjna kuchnia łączy się z eleganckim i stylowym wnętrzem.

Właścicielką restauracji jest Katarzyna Gruning, która posiada także drugi lokal - Industrial Resto&Bar. Poza działalnością restauratorską zajmuje się również architekturą wnętrz. Szefem kuchni restauracji Studio Qulinarne jest Giacomo Monzali.

W ofercie restauracji znajdują się trzy-, pięcio- oraz siedmiodaniowe sety degustacyjne uzupełniane o Amouse Bouche, Pre-dessert oraz Petit Four. Każdego tygodnia opracowywana jest nowa propozycja menu. Całość wzbogacona jest o starannie wyselekcjonowaną ofertę win przygotowaną przez Mistrza Sommelierów - Krzysztofa Kocierza.

Restauracja Studio Qulinarne zdobyła wiele prestiżowych odznaczeń - dwa komplety sztućców Michelin w 2017 roku, dwie czapki kucharskie w przewodniku Gault&Millau 2017, Wine Spectator Award of Excellence 2016 oraz TripAdvisor Certificate of Excellence 2016.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2